Welkom op de startpagina van College Veurne Online

 • slidermeisjejongenmettekst
 • slider2meisjesmettekst
 • slider4jongensmettekst
 • slider4
 • slidertest1
 • slidertest2
 • slidertest3
 • slider5llnraad3
 • slider6fietsers
 • slider7veldloop
 • slider7voetbalderdegraad
 • slider8taalweek
 • slider9frieten
 • slider10aardrijkskunde
 • slider11zwemmeisjes
 • slider12bezinning6
 • slider13durbuy
 • slider14korps
 • slider15leerlingenraadtweedegraad
 • slider16crea
Software Slideshow by WOWSlider.com v4.9

 

Onze troeven:

- een school met een sterk studiepeil
- een warme en hartelijke leefschool
- een school met zorg op ieders maat

Openschooldagen:

- vrijdag 25 april
(18.30 - 21 uur)
- zaterdag 26 april
(10-12 uur)

Paasvakantie tot dinsdag 22 april

:: Zondag 27 april: op smulfietstocht met Covélo!

17 april 2014 - Op zondag 27 april organiseert minionderneming Covélo van 6 Ec-MT en 6 Ec-Wi een grote smulfietstocht. Er zijn verschillende ritten uitgestippeld: 25 km, 40 km en 60 km. Op iedere tocht zijn verschillende tussenstops voorzien met een versnapering. Zo kunt u onder andere smullen van een aperitief, soep, een verfrissende fruitsalade, een chocomousse, … De fietshappening brengt u voorbij de mooiste plekjes van de Westkust. Start tussen 10 uur en 13 uur en aankomst in de school, waar u gezellig kunt napraten. Tickets zijn verkrijgbaar in voorverkoop. Dan betaalt u € 16 en €10 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Als u de dag zelf besluit toch te komen, betaalt u €18 voor volwassenen en €12 voor uw lievelingen. U kunt deze tickets verkrijgen bij de leerlingen van de mini-onderneming of via een mailtje naar 6covelo@gmail.com.

:: Foto's van de zonovergoten Italiëreis

16 april 2014 - 66 leerlingen van het laatste jaar zullen de paasvakantie van 2014 niet zo vlug vergeten. Ze maakten immers van zondag 6 tot en met dinsdag 15 april de 48e Italiëreis van het college mee, samen met vijf begeleidende leerkrachten en 4 enthousiaste toeristen. Milaan, Pisa, Firenze, Siena, Rome, Pompei, de Vesuvius, Spoleto, Assisi, Ferrara en Venetië werden op één enkele bui na onder een stralende zon doorkruist. De groepssfeer was formidabel, wat ook blijkt uit de fotoreportages: reeks 1 / reeks 2.

:: Sfeerbeelden van een schitterende 34e Parijsreis

16 april 2014 - Van maandag 7 tot en met donderdag 10 april verkenden 70 enthousiaste leerlingen van het vijfde jaar en 7 begeleiders alle hoekjes van Parijs en Versailles. Museumbezoeken werden afgewisseld met een boottocht, een mooie stadswandeling of een vrij moment, zodat de vier culturele dagen in een opperbeste sfeer voorbijvlogen. Klik hier voor een fotoreportage van deze prachtige reis!

:: Oud-leerkracht Luc Vansteenkiste overleden

16 april 2014 - Op zondag 13 april overleed in Izegem oud-collegeleerkracht Luc Vansteenkiste op 80-jarige leeftijd. Luc werkte na zijn priesterwijding van 1959 tot 1964 in het college. Hij was er actief als 'surveillant van de buitenleerlingen' (= de niet-internen), waarna hij tot in 1988 aalmoezenier werd in het Sint-Jozefsziekenhuis in Izegem. Luc was een heel sociaal bewogen persoon, die zich vele jaren inzette voor onder andere KSA, KSJ en jongerenpastoraal. Innige deelneming alvast aan de familie. Met dank aan Géry Quaghebeur voor de foto, genomen tijdens een bijeenkomst van d'Oude Schorte in 2011.

:: Lieven Boeve over zijn collegetijd

30 maart 2014 - Op 1 augustus wordt oud-leerling Lieven Boeve (Latijn-Grieks 1984) de nieuwe grote baas van het Vlaams katholiek onderwijs. Voor KiosK, het collegetijdschrift dat alle ouders vier keer per schooljaar in de bus krijgen, grasduinde Lieven eens enthousiast in zijn collegeverleden. Ook hier kunt u nu dit KiosK-artikel lezen.

:: Op naar Levensloop

26 maart 2014 - Eind mei neemt een collegeteam van leerlingen, leerkrachten en ouders in Koksijde deel aan Levensloop, een groot sportevenement ten voordele van Stichting tegen Kanker. Al wie het ziet zitten om tussen zaterdag 31 mei om 15 uur en zondag 1 juni om 15 uur een aantal rondjes van ongeveer 800 meter te lopen of wandelen op een afgesloten parkoers in de militaire basis in Koksijde is hartelijk welkom! Daar de leerlingen dan dicht bij de examens staan, rekenen we voor de nacht vooral op ouders en leerkrachten. Deelnemen kost 10 euro, die integraal naar Stichting tegen Kanker gaan. Hier vindt u alle inlichtingen en de mogelijkheid om in te schrijven bij het collegeteam!

:: 1 AVC bezoekt Afoheat

25 maart 2014 - Op vrijdag 21 maart bracht 1 AVC in het kader van de les techniek een bedrijfsbezoek aan Afoheat, een bloeiend bedrijf in het Veurnse industrieterrein. Bedrijfsleider Johan Gitsels nam de jongeren op sleeptouw langs enkele imposante machines, waarmee meteen de link naar het avatarproject met Lego Mindstorms gelegd kon worden (zie bericht van 1 maart 2014). De leerlingen konden hun zelfgemaakte avatars (= van op afstand bestuurde robotjes) bovendien uittesten in vier verschillende opstellingen en het winnende team werd uitverkoren om op 4 juni in Brugge deel te nemen aan de provinciale finale van het project. Klik hier voor enkele sfeerbeelden.

:: Voetbalmeisjes in actie

23 maart 2014 - Onder de bezielende leiding van oud-leerkracht Frans Calcoen had het college in een niet zo ver verleden een serieuze reputatie op vlak van meisjesvoetbal, met een resem kardinaalsbekers en deelname aan internationale tornooien in Zweden, Israël en Parijs. Een reputatie die ondertussen doodgebloed is, maar wie weet... Op woensdag 19 maart bonden acht collegemeiden immers de voetbalschoenen aan voor een SVS-wedstrijd tegen Pegasus Oostende. De collegianen maakten het de meer geroutineerde tegenstanders knap lastig, maar gingen uiteindelijk toch met 1-3 onderuit. Het werd wel een heel leuke ervaring!

:: Kangoeroewedstrijd eerste graad

20 maart 2014 - Waar de tweede en derde graad hun Vlaamse Wiskunde Olympiade al een tijdje achter de rug hebben, was het op donderdag 20 maart voor de leerlingen van de eerste graad tijd om zich over uitdagende wiskundepuzzels en hersenbrekers te buigen. Dit ter gelegenheid van de Kangoeroewedstrijd, die wil aantonen dat wiskunde best leuk is. Nu afwachten of bepaalde leerlingen in deze Vlaamse wedstrijd in de prijzen vallen. Klik hier voor een fotoreportage van de noeste denkers.

:: Kranten brengen het nieuws in de klas

20 maart 2014 - In de voorbije weken konden ook de leerlingen uit het eerste jaar dankzij het project Kranten in de klas genieten van een dagelijkse portie actualiteit. Dit zowel met de papieren krant als met een aantal boeiende online-opdrachten. Klik hier voor een aantal actiefoto's.

:: In de prijzen in voordrachtwedstrijd Davidsfonds

19 maart 2014 - Op dinsdag 18 maart namen 5 leerlingen van de eerste en tweede graad deel aan de jaarlijkse voordrachtwedstrijd van het Davidsfonds. Met Léonie en Nel uit het zesde jaar leverde het college ook de presentatoren van deze hoogstaande avond. De collegianen etaleerden hun welsprekendheid en Sander Tempelaere (tweede plaats) en Jade Timperman (vierde plaats) vielen zelfs binnen de speciale vermeldingen! Bravo!


:: d'Oude Schorte blies verzamelen

19 maart 2014 - Op dinsdag 18 maart hield d'Oude Schorte, de vriendenkring van oud-leerkrachten van de school, al voor de 11e keer een reünie. Het immer enthousiaste gezelschap bracht dit keer eerst een bezoek aan het vernieuwde Museum aan de Ijzer in Diksmuide, waarna de hongerige magen gevuld werden in Hof ter Molen in Leke. Met dank aan Gery Quaghebeur voor de foto, die u op de pagina van d'oude Schorte groter en met namen terugvindt.

:: Veel volk voor sober maal

18 maart 2014 - Op maandag 17 maart vond de sobere maaltijd voor Broederlijk Delen plaats. De leerlingenraad van de derde graad en de pastorale wekgroep sloegen de handen in elkaar om iedereen van een heerlijke kom soep en enkele lekkere broodjes te bedienen. Klik hier voor enkele sfeerbeelden.

:: Ook tweedes moeten straks kiezen

18 maart 2014 - Op dinsdag 11 maart liep het medialokaal vol met tweedejaars en hun ouders voor de infoavond 'Naar de tweede graad'. De directeur en de vakleerkrachten van de tweede graad gaven eerst de nodige uitleg over de verschillende richtingen en ook de TSO-richtingen werden niet vergeten. Daarna was er bij een glaasje nog mogelijkheid tot contact met klas- en vakleerkrachten.

:: Zesdes ondergedompeld in Italiaans bad

15 maart 2014 - Op vrijdag 14 maart werden een veertigtal zesdejaars, die in de paasvakantie naar Italië vertrekken, ondergedompeld in een Italiaans taalbad. Enthousiaste lesgever van dienst was mevrouw Birgit Janssens, die haar leerlingen in anderhalf uur door de basisprincipes van de uitspraak loodste en hen ook wegwijs maakte in de basisconversaties in het hotel, restaurant, onderweg,... Het werd in elk geval een uiterst leerrijke avond en we kijken er al benieuwd naar uit hoe onze pupillen zich op Italiaanse bodem verstaanbaar zullen maken!

:: Wiskundeknobbels op een rijtje

15 maart 2014 - Maar liefst 17 collegianen spoorden woensdag naar de KULAK om er deel te nemen aan de tweede ronde van de Vlaamse Wiskunde Olympiade. Duimen nu dat enkelen doorstoten naar de grote finale!

 

 


:: Lekker wereldwinkelontbijt voor Broederlijk Delen

12 maart 2014 - Zowat 125 leerlingen trotseerden vanochtend in alle vroegte de mist om tegen 7.30 uur op school te komen proeven van het wereldwinkelontbijt dat de pastorale wekgroep en de leerlingenraad van de derde graad organiseerden ten voordele van Broederlijk Delen. Een mooie opkomst en of de bananen, chocolade en speculaas lekker smaakten! Klik hier voor enkele sfeerbeelden.

:: Geen stunt voor cadetten

12 maart 2014 - De jongens van de tweede graad speelden vandaag in Brugge de halve finale van de SVS-minivoetbalcompetitie. Ze deden het daar prima tegen veel grotere scholen, maar konden zich toch niet kwalificeren voor de halve finale. Het college speelde eerst 1-1 tegen Houtlandinstituut Torhout, verloor daarna met 0-4 van reekswinnaar Sint-Lodewijkscollege Brugge en won daarna zelfs met 3-2 van sportschool VHSI Brugge. Wat onze jongens op een mooie met Torhout gedeelde tweede plaats bracht.

:: Speelt het college twee leerkrachten kwijt aan Real Madrid?

11 maart 2014 - Niet alleen de leerlingen halen regelmatig straffe sporttoeren uit! Wat te zeggen van twee leerkrachten die in de krokusvakantie enkele dagen stage gingen lopen bij ... Real Madrid? Onze webredactie kon alvast enkele foto's op de kop tikken! Hopen nu maar dat we onze talenten in Veurne kunnen houden! Of er zal toch heel serieus onderhandeld moeten worden over de transferprijs! Voor nog enkele foto's: zie onze Facebookpagina.

:: Derdes verkenden Gent

11 maart 2014 - Op donderdag 27 februari ruilden de derdes hun vertrouwde school in voor een bezoek aan de stad Gent, met een heel gevarieerd programma. Ze deden er een stadswandeling en sprongen binnen in het Gravensteen, het STAM (Stadsmuseum Gent) en het Illuseum (een geanimeerde tentoonstelling over gezichtsbedrog). Het werd dus een heel boeiende en gevarieerde dag. Klik hier voor een fotoreportage.

:: Nog foto's van de 100 dagen

11 maart 2014 - We kregen nog een tweede en prachtige fotoreeks van de 100 dagen van de zesdes binnen.

 


:: Creativiteit troef

9 maart 2014 - Onze schoolsite biedt ook heel regelmatig een forum voor het vele creatieve werk dat op school verricht wordt. Zo kregen we opnieuw twee niet-alledaagse maar mooie fotoreeksen binnen van de leerkrachten plastische opvoeding. In het vierde jaar pimpten de leerlingen hun T-shirt of trui met mooie creaties, in 1 KS ging het jonge volkje de Griekse theatertoer op. Ze zetten daarbij in de praktijk om wat ze in de les Latijn leerden over de heel belangrijke maskers (grote mond om klanken duidelijk te kunnen produceren, duidelijke expressie,...). In het stadspark probeerden de leerlingen de maskers zelfs uit! Wij hebben de foto's in een reeks samengebracht.

:: Al bijna 10 000 euro voor het goede doel!

1 maart 2014 - Krokusvakantie en dus tijd om te genieten en ook eens één en ander op een rijtje te zetten. En zo komen we tot de bijzonder hartverwarmende conclusie dat diverse acties voor het goede doel al bijna 10 000 euro opgebracht hebben. Het begon met de soepverkoop van de leerlingenraad derde graad voor de slachtoffers van de Filippijnse tyfoon Haiyan, die samen met enkele andere acties 345 euro opbracht. Het dessertenbuffet van At Aid en de Valentijnsroosjesverkoop van de leerlingenraad van de tweede graad leverden voor hetzelfde doel 690 euro op. Maar wat te zeggen van de diverse acties voor Damiaanactie (stiftenverkoop, middagacties leerlingenraad eerste graad), waarvan de teller momenteel al op om en bij de 8000 euro staat?

Na de krokusvakantie staan ook nog een wereldwinkelontbijt en een sober maal ten voordele van Broederlijk Delen op het programma. En in het hemelvaartweekend neemt een collegeploeg van zaterdag 31 mei om 15 uur tot zondag 1 juni om 15 uur deel aan de actie Levensloop ten voordele van de Stichting tegen Kanker. En dan vergeten we nog de sociale werkgroep Esperanza, waar een tiental leerlingen uit vooral het vierde jaar op regelmatige basis een bezoekje brengen aan een bejaarde in Ter Linden. Stuk voor stuk initiatieven die aantonen dat de collegeleerlingen zeker en vast warm te maken zijn voor het goede doel!

:: Superhelden één dag baas in het college

1 maart 2014 - Op vrijdag 28 februari nam een bonte groep superhelden voor één dag het college in handen. De 100 dagen van de zesdes verliepen opnieuw rimpelloos. Vlak voor de speeltijd werd uit elk jaar één leerling ontvoerd, maar die konden na het volbrengen van een opdracht terug bij hun klas aansluiten. Na een feestelijk middagmaal trokken de zesdes richting bowling in Adinkerke of paintball/skiën in Komen. Klik hier voor een eerste fotoreportage. Na de krokusvakantie volgt nog een tweede reeks.

:: Excursie vijfdes naar Gent en Breendonk

1 maart 2014 - Op donderdag 27 februari trokken de vijfdes in het kader van de lessen geschiedenis en esthetica naar Gent en Breendonk. In Gent deden ze het Museum voor Schone Kunsten en het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst aan, in het fort van Breendonk maakten ze kennis met de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. Klik hier voor een fotoreportage.

:: Eerstes met meters naar bowling

1 maart 2014 - Op woensdag 26 februari spoorden de eerstes, hun meters uit het vijfde jaar en hun klasleerkrachten naar de bowling in Adinkerke, waar ze een heel gezellige en sportieve namiddag beleefden, waarin de vriendschapsbanden tussen onze jongste leerlingen en hun enthousiaste meters nog iets nauwer aangehaald worden. Klik hier voor enkele foto's.

:: Collegezwemmers boven in estafette

1 maart 2014 - Op woensdag 26 februari organiseerde Annuntiata de jaarlijkse zwemestafettes voor de SVS-kern Westkust. Het college nam er met drie ploegen deel en die gingen alle drie met de gouden medaille lopen. De tweede en derde graad hadden elk vier lengtes voorsprong op respectievelijk Immaculata en Annuntiata. Voor het eerst werd ook een reeks voor leerkrachten georganiseerd en ook hier finishte het college als eerste! Bravo aan al deze zwemmers. Klik hier voor een fotoreportage.

:: Eerste graad bouwt avatar met Lego Mindstorms

1 maart 2014 - Ook Lego, het vertrouwde blokjespeelgoed uit de 'goede oude tijd', evolueert mee met zijn tijd. In een project van de West-Vlaamse hogeschool Vives hebben de leerlingen uit de eerste graad in het vak techniek in de voorbije weken een avatar gebouwd met Lego Mindstorms. De basis van Mindstorms is een centrale besturingsmodule waarmee zelfgebouwde creaties uitgerust kunnen worden met elektromotoren en sensoren die onder andere tast, licht, rotatie, afstand, geluidsvolume en temperatuur waarnemen. Deze kunnen door middel van de software worden geprogrammeerd met een computer. Zo kan men op zichzelf werkende LEGO-creaties maken. Wat onze leerlingen enthousiast deden, telkens in groepjes van indien mogelijk 2 jongens en 2 meisjes, om ook meisjes warm te maken voor techniek. De geselecteerde robotjes mogen later nog meedoen aan een wedstrijd om er hun kunnen te tonen. Spannend alleszins! Klik hier voor enkele foto's.

:: Druk bijgewoonde infoavond studiekeuze vierdes

26 februari 2014 - Niet alleen de laatstejaars staan straks voor een belangrijke studiekeuze, ook de tweedes en de vierdes moeten volgend schooljaar een richting kiezen die bepalend kan zijn voor hun verdere studieloopbaan. Op dinsdag 25 februari vond de infoavond voor de vierdejaars en hun ouders plaats. Die tekenden massaal present en kregen eerst de nodige inlichtingen over zowel de richtingen in het college als bepaalde TSO-richtingen in VTI en Annuntiata Veurne. Daarna was er nog tijd voor een losse babbel en informele contacten met de klasleerkrachten en de vakleerkrachten van de derde graad. Klik hier voor een fotoreportage van deze druk bijgewoonde avond.

:: 4 Wet. B creatief met lichtgraffiti

26 februari 2014 - Geen spookfoto's op de collegesite, maar wel enkele fraaie resultaten van wat de leerlingen van 4 Wet. B in de lessen plastische opvoeding deden met lichtgraffiti. De creatievelingen fotografeerden met lange sluitertijd en tekenden met lichtbronnen in een donkere ruimte. Zelfs de letters COVE (de internetafkorting voor College Veurne) kwamen plots tevoorschijn. Klik hier voor nog enkele mysterieuze foto's.

:: Miniemen eervol derde

26 februari 2014 - De jongens van de eerste graad speelden vanmiddag de eerste ronde van de SVS-minivoetbalcompetitie in Oostende. Het college begon prima met een 1-0-zege tegen atheneum Oostende 2. Tegen Sint-Andreas Oostende ging het in de slotminuut met 1-2 onderuit. Daarna was het beste er een beetje af, en tegen atheneum Oostende 2 werd het dan ook 1-6, wat onze jongens op de derde plaats deed belanden.

:: Nog uitstekende sportprestaties!

25 februari 2014 - Het blijft prachtige sportprestaties regenen. Dit keer halen twee eerstejaarsleerlingen de nieuwtjespagina van onze website. Miel Vandendries (de rechtse jongen op de linkerfoto) uit 1 KSC werd in het verre Hasselt Belgisch kampioen schermen bij de pupillen. Jolien Veryser uit 1 AVC haalde enkele heel mooie ereplaatsen op de Vlaamse jeugdkampioenschappen zwemmen en verpulverde daarbij maar liefst vier persoonlijke records! Bravo aan deze jonge sportievelingen!

:: Eerste Collegebal werd topper!

22 februari 2014 - De eerste editie van het Collegebal is meteen een schot in de roos geworden. De ouderraad en de leerlingenraad van de derde graad tekenden voor een vlekkeloze organisatie, het jonge volkje zakte massaal en piekfijn uitgedost af naar Furnevent en de DJ's, onder wie een aantal oud-leerlingen, wisten de juiste muziek te kiezen. Alle ingrediënten klopten dus voor een prima eerste Collegebal. Alleen de eerste foto's zijn een beetje van het genre 'flou artistique'. Op onze Facebookpagina zijn meer sfeerbeelden te vinden.

:: Eerstes meesters in origami?

22 februari 2014 - Een nieuwe hobbyclub in de eerstes? Niet echt, maar toch vouwden onze jongste leerlingen de afgelopen week dapper gekleurd papier tot allerlei mooie vormen. En dit zelfs tijdens de les Nederlands. Doel van de oefening: het geven en opvolgen van instructietaal. De leerlingen moesten eerst een stappenplan ontwerpen, dit dan instrueren aan hun klasgenoten en dan maar hopen dat er mooie resultaten uitkwamen... De foto's bewijzen alvast dat het werkte!

:: Eerstes, tweedes en derdes op toneelbezoek

22 februari 2014 - Donderdag 20 februari was toneeldag voor de leerlingen van 1, 2 en 3. De eerstes woonden in de Zonnebloem 'ROK' bij, een voorstelling die focust op tabakspreventie. De tweedes en derdes namen de bus naar Diksmuide, waar ze 'Jonkvrouw' zagen, een boeiende, grappige en aangrijpende voorstelling gebaseerd op een jeugdboek.

:: Goud, zilver en brons op Vlaamse zwemkampioenschappen!

20 februari 2014 - Op de Vlaamse SVS-zwemkampioenschappen in Brugge veroverde Lucas Bultynck goud (niet-aangeslotenen, derde graad), Jochen Vandeputte zilver (niet-aangeslotenen, tweede graad) en Jolien Veryser brons (aangeslotenen, eerste graad). Ook de rest van het team deed het prima. In de 4 X 50 meter aflossing strandde de tweede graad op een zucht van een medaille. De collegesporters blijven dus hoge toppen scheren! Klik hier voor een fotoreportage van de zwemkampioenschappen.

:: Ook tweede graad naar halve finale!

19 februari 2014 - De minivoetbaljongens van de tweede graad betwistten vanmiddag in Oostende de eerste ronde van de SVS-competitie. Het college trad er met een piepjonge ploeg (vier derdejaars en slechts twee tweedejaars) aan en wist toch reekswinnaar te worden. De enthousiaste collegianen wonnen de eerste wedstrijd met 4-1 van atheneum Oostende-Stene. In een spannende tweede match tegen Sint-Andreas Oostende werd het 1-1, waarna onze jongens verloren met de strafschoppen. Een 1-0-zege in de slotmatch tegen atheneum Oostende leek ons naar een verdienstelijke tweede plaats te sturen, maar in de slotmatch liet Sint-Andreas Oostende zich verrassen door atheneum Oostende-Stene (4-4) zodat het Michiel, Lucas, Andreas, Laurens, Matthieu en Dobbe alsnog reekswinnaar werden! Bravo!

:: Valentijnsroosjes fleuren college op

16 februari 2014 - Dat de leerlingen in de tweede graad van aanpakken weten, weten we al sinds een aantal enthousiaste derdejaars gesmaakte dessertbuffetten ten voordele van de slachtoffers van Haiyan presenteerden. Dit keer pakte de leerlingenraad van de tweede graad met een heuse Valentijnsactie uit, waarbij iedereen een roos kon kopen en die met een liefdevolle boodschap kon laten bezorgen aan een medeleerling of leerkracht. Een mooi initiatief dat heel wat succes kende en het college helemaal opfleurde op een regenachtige 14 februari.

:: Goed vertegenwoordigd in provinciale ronde Geo-olympiade

14 februari 2014 - In de provinciale ronde van de Vlaamse Geo-Olympiade was het college met maar liefst 5 leerlingen op 30 deelnemers uitstekend vertegenwoordigd. Er hadden zich eigenlijk zeven leerlingen geplaatst voor die tweede ronde, maar twee van hen konden niet deelnemen wegens andere activiteiten. Nel, Thijs, Nicolas, Florian en Jochim waren er wel. De opdrachten bleken aartsmoeilijk en de atlas bracht niet altijd soelaas, maar toch duimen we voor een plaats in de Vlaamse finale!

:: Eerstes creatief met literatuur

12 februari 2014 - In de eerste graad is 'genietend lezen' een belangrijke eindterm van het vak Nederlands. Originele en creatieve boekbesprekingen horen daar vanzelfsprekend ook bij. Zo maakten alle eerstes in de voorbije weken een kwartetspel van 16 kaarten rond de gelezen jeugdboeken. Elk groepje moest op basis van een sjabloon 16 kaarten maken:  4 over het verhaal, 4 over de personages, 4 met voorwerpen die voor het verhaal van belang zijn en 4 met algemene info over cover, titel, auteur en uitgave. De meeste groepjes zijn tot prachtige resultaten gekomen en helemaal leuk werd het toen ze de kwartetten ook mochten spelen en evalueren. Klik hier voor een fotoreportage. Je vindt er ook foto's van de creatieve workshop rond poëzie op gedichtendag.

:: Met 18 naar tweede ronde Vlaamse Wiskunde Olympiade

8 februari 2014 - Op woensdag 12 maart mag de KULAK in Kortrijk een heuse invasie uit Veurne verwachten. Maar liefst 18 collegianen (8 uit de tweede graad, 10 uit de derde graad) wisten zich immers te plaatsen voor de tweede ronde van de Vlaamse Wiskunde Olympiade, in sporttermen zowat de halve finale. Als wij de vraagstukken van de eerste ronde eens bekijken, worden we alleszins stil van zo veel wiskundig talent (en blijven we op 12 maart veilig in Veurne).

:: Indooratleten proeven van topsportsfeer

8 februari 2014 - Op woensdag 29 januari (eerste graad) en woensdag 5 februari (tweede en derdegraad) namen zes college-atleten deel aan de indooratletiekmeeting in de topsporthal van Gent. Het werd een heel toffe ervaring. De atleten van de eerste graad mochten op de foto met Olympisch atleet Hans Van Alphen, terwijl Charlotte Luckx (zilver 800 meter scholieren meisjes) en Kevin Vandewoude (brons 1500 meter cadetten jongens) naar een medaille holden. Klik hier voor een fotoreportage van de eerste graad en hier voor de tweede en derde graad.

:: Jongens derde graad naar West-Vlaamse halve finale!

5 februari 2014 - Nadat ze eerder al in de eigen zaal het tornooi van de kern Westkust op hun naam schreven, presteerden de minivoetballers van de derde graad nu ook uitstekend in het provinciale SVS-tornooi. Ze verpulverden hun tegenstanders één voor één (6-2 tegen college Diksmuide, 4-1 tegen atheneum Torhout en 6-1 tegen atheneum Diksmuide) en stoten dus dikverdiend door naar de West-Vlaamse halve finales!

:: Laatste CREA-foto's

5 februari 2014 - Zoals beloofd volgt hier met de sfeerbeelden van de zaterdagavond nog een laatste reeks CREA-foto's.

 

 


:: Foto's van de CREA-voorstellingen

3 februari 2014 - De talrijke lovende reacties bewijzen dat we niet veel commentaar meer hoeven te geven bij de sprankelende voorstellingen van Crea's Grote Oorlog. Beleef de show nog eens opnieuw en geniet van enkele mooie fotoreportages: vrijdagvoorstelling / zaterdagvoorstelling reeks 1 / zaterdagvoorstelling reeks 2. Eerstdaags volgen als afsluiter ook nog sfeerbeelden van de zaterdagvoorstelling.

:: Puike sportieve prestaties

3 februari 2014 - Niet alleen op schoolsportvlak doen de collegianen het vaak uitstekend, ook in hun eigen club behoren sommigen tot de absolute top. Zeker afgelopen weekend was dit geval. Kevin Vandewoude uit 3 Lat. C werd in Torhout provinciaal veldloopkampioen bij de cadetten, Charlotte Luckx uit 5 La-We sprintte er naar de zilveren medaille. In het Belgisch kampioenschap pisterijden in Gent finishte Mathias Declercq uit 2 Lat. A heel eervol tweede. Een pluim voor al deze sportievelingen!

:: CREA's Grote Oorlog gooit hoge ogen

1 februari 2014 - De eerste opvoering van CREA's Grote Oorlog werd gisterenavond voor een bomvolle Zonnebloem een onvervalste voltreffer. Regisseur Philippe Craye, zijn team en de meer dan 150 acteurs zorgden er voor een spetterende show, waarin de dramatiek van de oorlog - tijdens een ijzersterke rode draad - afgewisseld werd met een rijke variatie aan zang, dans, acrobatie, muziek, sketch en nog veel meer. Het werd een onvergetelijke show! Vanavond volgt de tweede en laatste opvoering.
De foto's van de opvoeringen komen later, maar wij kunnen alvast drie fotoreeksen met tientallen smaakmakers aanbieden: woensdagrepetitie, donderdagrepetitie en sfeerbeelden op vrijdag.


:: Oud-leerlinge Joke Puype doctor in de Biomedische Wetenschappen

1 februari 2014 - Gisteren verdedigde oud-leerlinge Joke Puype (6 Latijn-Wetenschappen 2004, dochter van oud-leerkracht lichamelijke opvoeding Erik) met glans haar doctoraatsverhandeling aan de faculteit Biomedische Wetenschappen van de KU Leuven. Wij wensen Joke, die al heel wat onderzoekswerk verrichtte in het domein van de inspanningsfysiologie, een dikke proficiat en heel veel succes in haar academische carrière. Op de foto rechts zie je Joke als tweede in een rij van klasgenoten uit 2004.

:: Kunst in het college: zelfportretten van eerstejaars

27 januari 2014 - In de lessen plastische opvoeding werkten enkele klassen uit het eerste jaar aan een heel boeiend project. Ze tekenden immers een zwart-witzelfportret, gebaseerd op een uitvergrote pasfoto. En de resultaten zijn echt knap!


:: Enthousiaste Damiaanstiftenverkopers uitverkocht!

Update 26 januari 2014 - Damiaanactie bestaat 50 jaar en ook in het college is dit niet onopgemerkt voorbijgegaan. Enkele gedreven leerkrachten en een mooie groep gemotiveerde leerlingen vatten zowel vandaag vrijdag als gisteren zaterdag post aan de warenhuizen in Veurne en Koksijde. Zij verkochten er de bekende Damiaanstiftjes en mooie sleutelhangers en deden dit zo enthousiast dat de voorziene zondagverkoop afgelast moest worden wegens gebrek aan stiftjes! Bravo!

:: Mediawijs via 'Kranten in de klas'

24 januari 2014 - Via het project 'Kranten in de klas' worstelden de derdes zich van de week tijdens de les Nederlands zowat dagelijks door een stapel kranten heen. Ze kregen talrijke gevarieerde en uitdagende opdrachten voorgeschoteld, die hen er hopelijk zullen toe aanzetten om de actualiteit en de krantenwereld op de voet te blijven volgen. Klik hier voor een fotoreportage.

:: Keuzevak journalistiek en psychologie bezoekt Museum Dr. Guislain

24 januari 2014 - De leerlingen van het vijfde jaar die het keuzevak journalistiek en psychologie volgen, spoorden gisteren naar Gent om er een bezoek te brengen aan het Museum Dr. Guislain. In dit museum van de psychiatrie en de geestesziekenzorg bezochten ze naast de permanente collectie ook de tijdelijke tentoonstelling 'Oorlog en trauma: soldaten en ambulances (1914-1918)'. Het werd een heel leerrijke namiddag!

:: Mooie derde plaats voor miniemen

24 januari 2014 - Vorige woensdag was de eerste graad aan de beurt voor het minivoetbaltornooi van de kern Westkust. De collegianen begonnen uitstekend met een 4-1-zege tegen Annuntiata. In hun tweede wedstrijd kregen de collegejongens de bal maar niet over de lijn en moesten ze toekijken hoe het college van Nieuwpoort met 0-1 won. Het werd dus de wedstrijd voor de derde en vierde plaats tegen atheneum Veurne, met 1-0 gewonnen door 'onze jongens'. Een mooie prestatie alleszins!

:: Responsible Young Driver op bezoek

24 januari 2014 - De recente BOB-controles tonen aan dat bewustmaking rond rijden zonder drinken nog steeds meer dan nodig is. De zesdes kregen op maandag 20 januari dan ook een Responsible Young Driver op bezoek. Die enthousiaste mevrouw wees onze jeugd met sprekende argumenten op het belang van nuchter rijden. Alle leerlingen konden met de promillebril trouwens ervaren hoezeer hun evenwichtszin verstoord is na het drinken van slechts enkele pintjes. Hopen maar dat de boodschap blijft hangen!

:: Op de wetenschapstoer in Kulab

17 januari 2014 - Op donderdag 16 januari trokken de wetenschapsklassen van het zesde jaar naar Oostende, waar ze in Kulab (de nieuwe naam voor het vroegere KHBO) in een heus wetenschappelijk bad ondergedompeld werden. De collegianen konden volgens belangstelling kiezen uit vier werkwinkels om dan na de theorie aan de slag te gaan. Een groep ontwikkelde een 3D-game, anderen maakten een aspirine, bouwden een brug of vervaardigden plastic voorwerpen. Allemaal heel leerrijk alleszins en een nieuwe stap in het studiekeuzeproces. Klik hier voor een fotoreportage.

:: Wiskundeolympiade daagt hersenen uit

15 januari 2014 - Vanmiddag namen de leerlingen uit de wiskundige richtingen van de tweede en derde graad massaal deel aan de voorronde van de Vlaamse Wiskundeolympiade. De 30 vraagstukken veroorzaakten naar goeie gewoonte heel wat kopbrekens. Het wordt nu in spanning afwachten wie doorstoot naar de volgende ronde! Klik hier voor enkele actiefoto's.

:: Minivoetbalcadetten betalen leergeld

15 janauri 2014 - Vanmiddag vond in de sporthal van het college het minivoetbaltornooi van de kern Westkust voor de tweede graad plaats. Het college trad daarin met een piepjong team van op één na allemaal derdejaars aan. Die jonge ploeg verweerde zich uitstekend, maar moest toch twee keer het onderspit delven (0-1 tegen Atheneum Veurne, 0-3 tegen KTA De Panne). In de slotwedstrijd dan sleepten de jongens toch een mooi en verdiend puntje uit de brand tegen VTI Veurne (2-2).

:: Crea's grote oorlog belooft vuurwerk!

11 januari 2014 - Op vrijdag 31 januari en zaterdag 1 februari vergasten de leerlingen van het college en de enthousiaste ploeg van begeleidende leerkrachten jullie op ‘Crea’s grote oorlog’. 100 jaar na datum trekken voor de gelegenheid niet de jonge mannen maar de jonge dames naar het front... Wat gebeurt er als de vrouwen op het veld van Schaakse oorlog voeren en de hoofdpersoon Lucie in nesten raakt? Zijn de Duitse soldaten even onverbiddelijk als toen? Een oorlogsverhaal in een nieuwe verpakking, gewikkeld in een kleurrijk papier van gevarieerde dans en versierd met een strik van aangrijpende muziek. Zowat 140 leerlingen verrassen met hun versie van 1914…! Klik hier voor alle ticketinfo.

:: Op naar een goeie studiekeuze

11 januari 2014 - De zesdes namen vandaag de bus naar Expo Roeselare om er zich onder te dompelen in de SID-in (Studiekeuze-informatiedagen). Alle universiteiten en hogescholen waren er vertegenwoordigd en onze leerlingen konden er naast tientallen brochures ook de nodige informatie sprokkelen van bij docenten, assistenten en studenten.

:: Oud-leerling Lieven Boeve nieuwe topman katholiek onderwijs

10 januari 2014 - Oud-leerling Lieven Boeve (6 Latijn-Grieks 1984) werd vandaag benoemd tot directeur-generaal van het VSKO (Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs). Om het iets eenvoudiger te zeggen: op 1 augustus volgt Lieven Mieke Vanhecke op als topman van de 'Guimardstraat'. Een hele eer alleszins voor onze oud-leerling, die momenteel aan de KU Leuven decaan is van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen. In de Guimardstraat wacht onze nieuwe grote baas een mooie periode vol uitdagingen, met niet het minst de grote hervorming van het secundair onderwijs. Wij wensen Lieven heel veel succes in zijn nieuwe job!
Focus-TV kwam vanmiddag alvast al langs in het college om er enkele oud-leerkrachten van Lieven te interviewen. Klik hier voor deze reportage. Ook hier vindt u heel veel informatie over Lieven Boeve. Als uitsmijter hebben wij in het boek 'Een halve eeuw College Veurne in woord en beeld' van oud-leerkracht Fernand Vanhee de klasfoto van Lieven in zijn laatste collegejaar (6 Latijn-Grieks 1984) opgesnord. Hij prijkt er als tweede van rechts, in het gezelschap van toenmalig directeur Lucas Top en klassenleerkracht Etienne Dejaegher.


:: CREA trekt ten oorlog

8 januari 2014 - Vanzelfsprekend draagt ook het college zijn steentje bij tot de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Een werkgroep herinneringseducatie buigt zich momenteel over een project voor het volgende schooljaar. Ondertussen wacht CREA niet zo lang om de link met de oorlog te leggen, want zowat 140 creatieve leerlingen zijn momenteel duchtig aan het repeteren voor CREA's grote oorlog, die plaatsvindt op vrijdag 31 januari en zaterdag 1 februari. Binnenkort volgt meer informatie over de ticketverkoop voor deze niet te missen show!

:: Scholieren winnen kerntornooi minivoetbal

8 januari 2014 - Op sportvlak is 2014 voor het college alvast goed gestart. De jongens van de derde graad wonnen vanmiddag in eigen zaal het minivoetbaltornooi van de kern Westkust. In de voorronde toonden de collegeboys zich te sterk voor achtereenvolgens Annuntiata, Immaculata en MS Nieuwpoort, waarna VTI Veurne de tegenstander werd in een spannende finale. Het college liep in die finale eerst tot 3-0 en dan tot 4-1 uit, maar de VTI-jongens gaven zich niet gewonnen en kwamen uiteindelijk nog tot 4-3 terug. Wat voor de collegianen meteen volstond om het tornooi te winnen!
Klik hier voor de gevarieerde sportkalender van het tweede trimester, en hier voor de foto's van de diverse sportploegen.

:: Op zoek naar oude nieuwtjes?

Schooljaar 2013-2014
tweede trimester
derde trimester
Schooljaar 2012-2013
Schooljaar 2011-2012
Schooljaar 2010-2011
Schooljaar 2009-2010
Schooljaar 2008-2009
Schooljaar 2007-2008