Welkom op de startpagina van College Veurne Online

 

Examens tot 27 juni

Tijd voor de eindsprint!

:: Christof Desloovere nieuwe directeur

17 juni 2017 - Op vrijdag 16 juni stelde Rik Ascrawat, voorzitter van het schoolbestuur, de heer Christof Desloovere aan het personeel voor als opvolger van directeur Paul De Cock, die op 31 augustus met pensioen gaat. Pedagoog Christof Desloovere (47) woont in Poperinge en werkt momenteel in Vives campus Torhout. Hij is er deeltijds docent onderwijsorganisatie, leerpsychologie en ICT-integratie in het onderwijs, en ook deeltijds adjunct van de studiegebieddirecteur voor de opleiding leraren secundair onderwijs (onderwijsorganisatie). Vanaf 1 september gaat hij dus een nieuwe uitdaging aan als directeur van het college.
De  nieuwe directeur ziet het alvast helemaal zitten. Christof Desloovere: "Als ik de site en Facebookpagina van de school bekijk, zie ik aan alles dat het om een heel warme en menselijke school gaat, waar door een geëngageerd korps heel veel inspanningen geleverd worden voor de leerlingen. Ik ben ervan overtuigd dat dit tot een heel mooie match kan uitgroeien met wat ik vanuit mijn karakter als essentieel zie: gedrevenheid om een doel te bereiken, betrokkenheid bij de school en verbondenheid. Samen met iedereen wil ik dan ook graag mijn steentje bijdragen om de school verder uit te bouwen!"
Wij heten de nieuwe directeur alvast hartelijk welkom!

:: Guatemalareizigers verwennen vaders

11 juni 2017 - Op vaderdag pakten de Guatemalareizigers, die op 6 juli vertrekken, met een (voorlopig) laatste actie uit. Samen met Pollinkhovenaar Raf Luyssen, die fondsen verzamelt voor Damiaanactie, organiseerden ze een vaderdagontbijt, dat met meer dan 900 bestelde pakketten absoluut een schot in de roos was. Vanaf 5 uur vanochtend was het in het parochiezaaltje van Pollinkhove al een drukte van jewelste om de verse broodjes, koeken en aardbeien aan de gisteren al klaargezette pakketten toe te voegen, waarna zowat 20 auto's vertrokken om alles te verdelen. Een heel geslaagde en alleszins gesmaakte actie! Voor meer foto's: zie de Facebookpagina van het college!

:: Onderscheiding voor Deutschcafé!

8 juni 2017 - Op dinsdag 6 juni vielen de deelnemers van het Deutschcafé in de prijzen. Joren, Remi, Jan, Céline en Astrid besteedden het afgelopen schooljaar wekelijks een middagpauze om met hun leerkracht Elke Gouwy in het Duits te 'babbelen'. De afdeling Duits van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent beloont deze bijzondere inspanning voor het vak met een oorkonde en gepast leesvoer. Hoofdprijs ging naar Joren, die wegens geen Duits in Latijn-Wiskunde, al twee jaar lang wekelijks zijn middagpauze opoffert om de taal onder de knie te krijgen. Wat de receptie betreft, de glaasjes waren voor de gelegenheid gevuld met thee, niet met Schnaps. 'Prosit'.

:: Jarige en afzwaaiende directeur trakteert!

6 juni 2017 - Directeur Paul De Cock vierde vandaag zijn verjaardag en daar hij op het einde van het schooljaar afzwaait, deed hij dit in stijl: met assistentie van de leerlingenraden trakteerde hij de volledige school op een ijsje. Het weer was er niet echt naar, maar toch smaakte het ijsje prima. De leerlingen vergastten de directeur trouwens eerst op een fietsproef en daarna op een heel mooi fotokader.

:: Durf je handen vuil te maken!

3 juni 2017 - Mach deine Hände schmutzig. Dat is het motto van de Duitse Laura Striegel, die op woensdag 31 mei naar het college afzakte om haar ontwikkelingsproject in Mali voor te stellen. De leerlingen van het 6e jaar kregen via een interactieve Duitse presentatie zicht op het wel en wee van Laura’s kippenkwekerij. Haar doel is vooral het probleem bij de wortel aan te pakken door de plaatselijke bevolking de nodige kennis en middelen aan te reiken om op hun beurt zelf kippenkweker te worden. Zo zijn de doodarme Malinezen niet langer van ingevoerde Europese plofkippen afhankelijk, maar kweken ze hun eigen Brahma’s. Werknemers van Laura’s project hebben ook een degelijk loon, ziekteverzekering en pensioenrechten. Bovendien kunnen hun kinderen ook weer naar school, wat door de privatisering van het onderwijs al geruime tijd niet meer mogelijk was. Ten slotte riep Laura iedereen op om haar project te volgen op Facebook en Instagram. En ja, waarom ook niet eens een kuiken van zo’n forse Brahma adopteren of de vredelievende kippen zelf gaan bezoeken? Eén adres: www.biopal.ml.

:: Smikkelen voor Guatemala

3 juni 2017 - Tijdens de middagpauze op donderdag 1 juni werd een eet- en drankstandje opgesteld ten voordele van de inleefreis naar Guatemala die 15 leerlingen en 5 leerkrachten begin juli ondernemen. Gezelligheid troef alleszins! Ter gelegenheid van Vaderdag verkopen de 'Guatemalteken' volgende zondag ook heerlijke ontbijtpakketten.

:: Ploeg Flor wint beker van de sportraad

3 juni 2017 - De ploeg van kapitein Flor won op donderdag 1 juni in de finale van de beker van de sportraad met 7-3 van de ploeg van Lowi. Het werd een mooie en faire wedstrijd, prima geleid door scheidsrechter Sven. Op de eerste foto de beide teams, op de tweede de bekerwinnaars omringd door enkele sportraadsleden.

:: Bouwplannen ontvouwd

30 mei 2017 - In het kader van het masterplan palmt de lagere school binnenkort de 'site' Houtmarkt helemaal in en daarom is het college aan een nieuwbouw toe. Vandaag werden de mooie plannen onthuld in het bijzijn van architectenbureau Vandendries & Capoen uit Veurne. Op de locatie van de huidige fietsenstalling bouwt het college op korte termijn een nieuwe vleugel van twee niveaus. Op het gelijkvloers vinden we twee polyvalente ruimtes, op de eerste verdieping vier ruime klaslokalen. Er wordt overal met flexibele tussenwanden gewerkt, zodat de lokalen in een mum van tijd aangepast kunnen worden aan nieuwe manieren van lesgeven.
Tussen de nieuwbouw en de huidige C-vleugel van de school komt een heus atrium, een overdekte en geacclimatiseerde ruimte, die naadloos kan aansluiten bij de twee polyvalente lokalen, wat zeker zijn diensten zal bewijzen bij voorstellingen, optredens, oudercontacten en andere grote evenementen.

:: Wissel van de wacht in de schoolraad

30 mei 2017 - De schoolraad begint aan een nieuwe termijn van 4 jaar en wuifde op maandag 29 mei twee leden van de vorige termijn uit: leerling Michiel Decloedt, die gedurende drie jaar met verve de mening van de leerlingen over diverse schoolgebonden en schooloverstijgende onderwerpen vertolkte en leerkracht-voorzitter Luc Joye, die na twaalf jaar - acht als 'gewoon' lid en de laatste vier als voorzitter - de fakkel doorgeeft. Ze werden door de directeur bedankt met een boekenbon. Op de eerste vergadering van het nieuwe schooljaar - eind augustus - wordt de nieuwe voorzitter aangeduid.

:: 100 jaar terug in de tijd

25 mei 2017 - Op woensdag 24 mei loodste de leerlingenraad van de eerste graad ons 100 jaar terug in de tijd. Echte retrostijl dus, wat heel veel mooie foto's opleverde. Klik hier voor de sfeerbeelden.


:: Leerlingen opnieuw te sterk voor leerkrachten

25 mei 2017 - Op dinsdag 23 mei mocht het zaalvoetbalteam van 6 Ec-MT en 6 Ec-Wi het als winnaar van de klassencompetitie opnemen tegen het leerkrachtenteam, dat hier en daar enige sporen van veroudering begint te tonen. Het jonge volkje toonde zich dan ook het betere team en won met ongeveer 3-0.

 

 

:: Minionderneming Mjoy sluit werkjaar af

25 mei 2017 - Op maandag 22 mei vond de tweede en laatste algemene aandeelhoudersvergadering van minionderneming Mjoy van 6 Ec-MT en Ec-Wi plaats. De vijf directeurs blikten terug op het afgelopen werkjaar en deden ook de cijfers haarfijn uit de doeken. De aandeelhouders zien hun inzet meer dan verdubbeld en de sfeer op de receptie achteraf was dan ook opperbest!

:: Twee spannende volleybalwestrijden tussen leerlingen en leerkrachten

21 mei 2017 - De leerkrachten zijn in een sportieve bui, want nadat ze het eerst opnamen tegen de zaalvoetbalmeisjes stonden op vrijdag 19 mei twee volleybalwedstrijden op het programma. Bij de leerlingen zijn het hier vooral de meisjes die de plak zwaaien, en dat heeft het ene leerkrachtenteam dan ook geweten. De jongste meisjes wonnen met 2-0. Aan de andere zijde ging het er iets spannender aan toe en wonnen beide teams twee sets. Het werd opnieuw een heel sportieve middag!

:: Artsen in spe bezoeken AZ West

21 mei 2017 - Een zestaal zesdejaars bereiden zich momenteel intensief voor op het toelatingsexamen voor arts of tandarts van begin juli. Ze krijgen daarvoor tijdens de middagpauze elke week extra lessen wetenschappen en wonen ook een voorbereidende cursus aan de KULAK bij. Op woensdag 17 mei gingen ze daarnaast ook nog eens langs in AZ West in Veurne, waar mevrouw Goedele Tavernier hen heel hartelijk ontving en hen liet kennismaken met enkele specialisten en stagiairs, die volop over de job en de studies konden vertellen. Een heel gesmaakt bezoek alleszins en hartelijk dank voor de gastvrijheid!

:: Taalquizwinnaars gehuldigd

21 mei 2017 - Tijdens de taalnamiddagen in de eerste week van mei hield elk jaar ook een taalquiz rond het thema reizen. De vragen waren niet steeds even gemakkelijk, en soms kwam er een beetje gokwerk bij kijken, maar de meeste duo's presteerden uiteindelijk vrij goed! Het winnende team per jaar kreeg een kaart voor het gezonde winkeltje.

 

 

:: Meisjes kloppen leerkrachten met strafschoppen

16 mei 2017 - Vanmiddag namen de meisjes van het derde jaar, die de klassencompetitie wonnen, het op tegen de leerkrachten. Omdat de meisjes ook al de provinciale SVS-finale speelden, mocht het vrouwelijke leerkrachtenteam aangevuld worden met enkele stoere mannelijke krijgers. Het werd een bijzonder spannende wedstrijd, die op 1-1 eindigde. Strafschoppen moesten dus de beslissing brengen en daarin haalden de leerlingen het met 3-1. 

:: Guatanight in 100 foto's

15 mei 2017 - Zowat 130 leerlingen namen op vrijdag 12 en zaterdag 13 mei deel aan Guatanight, ten voordele van de inleefreis die 15 leerlingen en 5 leerkrachten in juli maken. De organiserende werkgroep zorgde voor een heel gevarieerd programma, met sport, lekkere wraps, een pannenkoekenzoektocht, nachtelijk zwemmen (dank aan de stad Veurne voor de terbeschikkingstelling van het zwembad), een fuif, rugmassage, een Harry Potterfilmmarathon en nog veel meer. Klik hier voor een fotoreportage van deze prachtige activiteit!

:: Excursie biologie 4 Wetenschappen

14 mei 2017 - Op donderdag 11 mei fietsten de leerlingen van 4 Wetenschappen naar het natuureducatief centrum De Nachtegaal in De Panne. Dit in het kader van de lessen biologie. Ze konden er onder andere waterstalen analyseren en zo heel wat kennis opdoen over wat allemaal leeft en beweegt in ons water. Klik hier voor een fotoreportage.

:: Foto's pastorale dag

14 mei 2017 - Op dinsdag 9 mei maakte het lesgebeuren even plaats voor de traditionele pastorale dag. De pastorale wekgroep knustelde opnieuw een heel mooi en verrijkend programma in elkaar voor elk jaar, en wij stuurden overal een fotograaf mee!

Eerste jaar: vreemde culturen

Voor het eerste jaar stond de dag in het teken van kennismaken met vreemde culturen. Het FMDO, de Federatie voor Mondiale Democratische Organisaties, organiseerde voor ons op school workshops rond vreemde culturen. Elke klas volgde er drie. Klik hier voor de fotoreportage.

Tweede jaar: engagement

In de voormiddag konden de leerlingen luisteren naar het getuigenis over het Vincentiusgenootschap, naar dhr. Deraeve van Kloen over Clini Clowns of een bezoek brengen aan de Netzak. Dit werd afgewisseld met een spelelement. In de namiddag stonden tal van keuzeworkshops op het programma, onder andere in het rusthuis en de kleuterschool. Klik hier voor de fotoreportage.

Derde jaar: verslaving

In het derde jaar stond het thema verslaving centraal. De jongeren zijn op de leeftijd dat ze stilaan in contact komen met het uitgaansleven. We willen hen vooral bewust maken van de gevaren van drug- en alcoholgebruik, maar ook andere verslavingen zullen aan bod komen. Klik hier voor de fotoreportage.

Vierde jaar: oorlog en vrede

De vierdes gingen op tocht naar Poperinge (Lyssenthoek Cemetery en Talbot House) en Ieper (Flanders Field Museum) en maakten zo kennis met de gruwel van WO I, maar ook met positieve verhalen van hoop, moed en vredeswil! Klik hier voor de fotoreportage.

Vijfde jaar: voedselproblematiek

Voor de vijfdes stond de dag in het teken van ontwikkelingshulp, de wereldwijde voedselproblematiek en het grondstoffenprobleem. Met als centrale vraag: Hoe kunnen we in 2050 negen miljard monden voeden, met zorg voor biodiversiteit, natuurlijke hulpbronnen, klimaat en een waardig inkomen voor de boeren, hier en in het arme Zuiden? Klik hier voor de fotoreportage.

Zesde jaar: dag van de toekomst

Een heel gevarieerd programma bij het zesde jaar, met 's morgens een toekomstbeurs, daarna een lezing van Ad Goos over 'Met andere ogen zien', een heuse 'bedevaart' naar Izenberge, een stemmige bezinning en een afsluitende pint. Klik hier voor de fotoreportage.  

:: Prijswinnaars in beeld

14 mei 2017 - Junyao Zhou uit 5 We-Wi B, winnaar van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade, werd vorige vrijdag 'officieel gefeliciteerd' en mocht samen op de foto met directeur De Cock, klassenlerares Bea Vandewynckele en 'mentoren' Ivan Vandecasteele en Koen Degrande, die Junyao af en toe goede raad gaven. Op de rechterfoto vinden we de acht medaillewinnaars van het PK atletiek op 3 mei. Sarah Decock (800 meter niet-aangeslotenen) en Rendel Vermeulen (100 meter) pakten er goud, Mo Clarys (1500 meter niet-aangeslotenen) en Flore Baert (kogelstoten niet-aangeslotenen) grepen zilver, en er was ook nog brons voor Eva Ossohou (kogelstoten niet-aangeslotenen) en het kwartet Rendel Vermeulen/Bram Oreel/Simon Lingier/Jasper Dendooven (4 X 100 meter). Bravo!

:: Eerstes geven instructies

14 mei 2017 -  In de les Nederlands werd de voorbije weken rond instructietaal gewerkt. De leerlingen kozen eerst een instructiefilmpje op het internet over 'Hoe teken ik een hond' of 'Hoe goochel je met elastiekjes' of 'Hoe maak je een speciaal kapsel', ... Daarna oefenden ze per 2 tot ze die instructie perfect onder de knie hadden. Ten slotte moesten ze die in instructietaal aan medeleerlingen uitleggen en demonstreren met als doel dat ook zij de goocheltruc, tekening, lifehack, ... konden uitvoeren. Wat vanzelfsprekend talrijke mooie foto's opleverde!

:: Vijfdes maken kennis met Biopalproject

13 mei 2017 - In het kader van de pastorale dag voor het vijfde jaar kwam op dinsdag 9 mei de vzw Biopal spreken over haar voedselproject in Mali. Twee zeer idealistisch ingestelde jonge dames kwamen getuigen over hoe ze in Mali een duurzaam kippenras kweken met behulp van een moderne broedmachine, in samenwerking met de universiteit van Bamako en de plaatselijke bevolking. Kernwoorden in hun betoog waren milieuvriendelijkheid, duurzaamheid en respect. Door het geven van training aan de armste boeren en het bevorderen van zelfstandig ondernemerschap zorgen ze voor een toekomst van een arm volk. Een positief verhaal dus over Afrika en ontwikkelingshulp 2.0 !

:: Derdes bezochten Ten Duinen

13 mei 2017 - Ondanks de druiligere dag fietsten de derdes op woensdag 3 mei naar de Ten Duinenabdij. Daar leerden ze hoe de abdij er vroeger uitzag, uit welke typische ruimtes het bestond en hoe het leven van de monniken in elkaar zat. Een leerrijke voormiddag!

:: Foto's van de taalnamiddagen

10 mei 2017 - De werkgroep taalbeleid onder leiding van Philippe Craye organiseerde in de week van 2 tot 5  mei voor elke graad een taalnamiddag waarin het thema reizen centraal stond. Voor iedereen was er een taalquiz, een lezing (over een reis met de solarbike, inleefprojecten in Kenia of de werking van het tv-nieuws) en een workshop (van kalligrafie over toneel tot het maken van een tv-programma zoals Van Gils en Gasten of De Ideale Wereld en nog veel meer). Onder de sprekers of workshopleiders tal van oud-leerlingen die de jeugd vol enthousiasme op sleeptouw namen! Ondertussen hebben we per graad ook een fotoreportage klaar: eerste graad / tweede graad / derde graad.

:: Brons voor Silver Bullets

10 mei 2017 - Op woensdag 10 mei namen 15 meisjes uit het vierde, vijfde en zesde jaar als de Silver Bullets deel aan de danswedstrijd van Fedes en SVS in Knokke. Onder leiding van Robyn Roosens en Laure Melis ontwierpen de meisjes zelf de choreografie, en ze repeteerden talrijke keren. Het resultaat was dan ook een prachtige dans die ook de jury kon bekoren, want de Silver Bullets gingen met de bronzen medaille lopen! Een dikke bravo. Op de Facebookpagina van het college vindt u een filmpje van de prachtige dans van onze bronzen Silver Bullets.

:: Junyao Zhou uit 5 We-Wi B primus in Vlaamse Sterrenkunde Olympiade!

7 mei 2017 - Op zaterdag 6 mei vond in de volkssterrenwacht van de UGent de finale van de tiende Vlaamse Sterrenkunde Olympiade plaats. De vijf finalisten, eerder al geselecteerd uit zowat 200 deelnemers, moesten er in een presentatie de jury van professoren van hun kennis overtuigen. Junyao Zhou uit 5 We-Wi B gaf een vlotte uiteenzetting over eLISA en de echo van Genesis (gravitatiegolven) (jawel) en werd door de jury als winnaar uitgeroepen. Onze ster wint hiermee een telescoop ter waarde van 1700 euro! Op de site van de VVS (Vereniging voor Sterrenkunde) vindt u een persbericht over de grote finale.
Met beide voetjes op de grond wensen wij Junyao een heel dikke proficiat met deze schitterende prestatie! (Bron foto's: Dré Vanhoucke (links) en VVS 2017 (rechts))

:: Vrijdag 12 mei: Guatanight!

7 mei 2017 - Op vrijdag 12 mei organiseren de 15 leerlingen en 5 leerkrachten die in juli op inleefreis naar Guatemala trekken Guatanight, een 24-urenmarathon op school, naar analogie met de Banglanight van enkele jaren geleden. Vrijdag is een gewone lesdag, maar daarna blijven de deelnemers aan de Guatanight tot zaterdagochtend om 8.30 op school. Ze krijgen er een heel gevarieerd programma en lekkere bevoorrading voorgeschoteld! Ze laten zich per uur sponsoren en de opbrengst gaat integraal naar de plaatselijke projecten die de inleefreis steunt. Zowat 130 leerlingen zijn ingeschreven en het belooft een spetterende Guatanight te worden!

:: Tweede fotoreeks van de openschooldagen

7 mei 2017 - Ook van onze trouwe fotograaf Ludo Note kregen we nu een fotoreeks van de openschooldagen van vrijdag 28 en zaterdag 29 april binnen. En zoals gewoonlijk gaat dit om pareltjes! Ondertussen ontving toekomstige leerlinge Lut Deblock uit Oostduinkerke ook een rekentoestel, de hoofdprijs van de zoektocht tijdens de openschooldagen. 

:: Rendel provinciaal SVS-kampioen op de 100 meter!

3 mei 2017 - Rendel Vermeulen uit het tweede jaar pakte vanmiddag goud op de 100 meter in het PK atletiek in Tielt. Bravo! Nog zeven andere jongens uit de eerste graad namen deel. En ze leverden stuk voor stuk mooie prestaties! Zo wonnen Rendel Vermeulen, Bram Oreel, Jasper Dendooven en Simon Lingier hun reeks in de 4 X 100 meter en braken Xander Victor en Jasper Dendooven hun persoonlijk record in het hoogspringen. Klik hier voor een fotoreportage van deze sportieve namiddag.

:: Beelden van de triatlon in Diksmuide

3 mei 2017 - Op woensdag 26  april nam een naar goeie gewoonte ruime collegedelegatie deel aan de scholentriatlon van de sportdienst van Diksmuide. Onze atleten deden het prima. Ze werden vergezeld van een fotograaf en we kunnen dan ook een aantal mooie actiebeelden aanbieden.

 

:: Eerste fotoreeks van geslaagde openschooldagen

1 mei 2017 - De openschooldagen van vrijdag 28 en zaterdag 29 april lokten heel wat belangstellenden naar de school. De twaalfjarigen en hun ouders werden er vergast op een rondleiding door een leerkracht of een leerling van de derde graad. Ze maakten er niet alleen kennis met alle vakken, maar ook met het bruisende schoolleven, gedemonstreerd door talrijke leerlingen in actie. Klik hier voor een eerste fotoreportage.
Wie de openschooldagen niet kon bijwonen, kan via deze link nog steeds alle informatie vinden over de inschrijvingen in onze school.

:: Sportwerking in de bloemetjes

1 mei 2017 - Op 20 juni wordt de schoolsportwerking van het college tijdens de jaarlijkse slotapotheose van SVS in Gent gehuldigd als een voorbeeld van 'good practice'. Dit vooral dankzij de heel actieve leerlingensportraad, die voor een heel mooi sportaanbod op school zorgt, zowel op woensdag als tijdens de middag. Op 28 april kwam een professionele cameraman een filmpje maken dat in Gent zal vertoond worden voor de schoolsportgangmakers van alle Vlaamse scholen! Onder andere voorzitters Laura en Sven van de sportraad werden geïnterviewd, en daarnaast ging de cameraman ook langs bij een zitting van de sportraad. Hij woonde ook tal van sportactiviteiten bij, zoals een danssessie, de zaalvoetbalfinale van het eerste jaar, hockey, volleybal en een training van de voetbalmeisjes.

:: Basketters in actie

26 april 2017 - Het college was vanmiddag gastheer voor het jaarlijkse 3-on-3-tornooi van de kern Westkust. Met Immaculata De Panne en VTI Veurne waren nog twee andere scholen van de partij, en de medailles werden broederlijk verdeeld: Immaculata won het tornooi bij de eerste graad, VTI bij de tweede graad en onze thuisjongens bij de derde graad, dit na een intense en heel faire sportnamiddag.

 

:: Vijfdes in de ban van auteur Wim Geysen

26 april 2017 - Op maandag 24 april woonden de vijfdes in het Veurnse stadhuis een lezing van auteur Wim Geysen bij. Wim Geysen is naast auteur van romans met maatschappelijke thema's ook acteur en weet zijn publiek dan ook altijd enorm te boeien met een heel kleurrijk verhaal over zijn bestaan als schrijver en zijn romans. Alle vijfdejaars lezen een boek van Wim Geysen en zullen dit nu des te beter begrijpen na de kennismaking met de auteur.

:: Zaterdag 29 april: de grote mini-quiz van Mjoy

24 april 2017 - Op zaterdag 29 april 2017 organiseert de Mini-onderneming MJOY haar vierde activiteit: "De Grote Mini-quiz". Heb je zin om je bierkennis of je West-Vlaams te testen, kom dan zeker af! Naast deze originele rondes komen er zeker nog klassiekers aan bod. Zin om mee te doen? Vorm groepjes van maximum 4 personen en schrijf je in: dit kan door €16 over te schrijven via BE20 0017 9715 3756. Vermeld zeker uw originele groepsnaam. Gelieve ook een bevestigingsmail te sturen naar miniondernemingmjoy@gmail.com. Eerste vraag om 19.30 uur in de eetzaal van het college. 

:: Handen uit de mouwen voor paella-avond MS-liga

21 april 2017 - Op donderdagavond 20 april vond in de Witte Burg te Oostduinkerke de 28e paella-avond ten voordele van de MS-liga plaats. Ook dit jaar was onze school van de partij om te helpen. En zoals gewoonlijk werd dat ten zeerste geapprecieerd, zowel door het bestuur van de MS-liga, onder de stuwende kracht van mevrouw Greet Ardies, als door de meer dan 500 aanwezige sympathisanten ter plaatse. Helpers van dienst waren: leerlingen  Astrid Verhue, Lotte Buschmann, Fiona Mastragostino, Mazarine De Prycker, Dré Vanhoucke en Luna Govaert, alsook leraar Wim Danneels. Een pluim voor hun belangeloze inzet!

:: West-Vlaams zilver voor meisjes tweede graad

19 april 2017 - De minivoetbalmeisjes van de tweede graad verloren vanmiddag de provinciale SVS-finale met nipte 1-3-cijfers van Don Boscocollege Kortrijk. Dit na een bijzonder spannende finale waarin de Kortrijkse meisjes in het slotkwartier twee strafcorners konden verzilveren. Een Veurnse terugkeer zat er helaas niet meer in, maar toch mogen onze meiden en coach Pieter Cobbaert op een prachtige prestatie terugblikken en kunnen ze met een zilveren medaille pronken!

:: Jongens tweede graad tweede in provinciale halve finale

19 april 2017 - De minivoetbaljongens van de tweede graad speelden vanmiddag in Oostende de halve finale van de provinciale SVS-competitie. In hun eerste wedstrijd wonnen de collegianen met overduidelijke 7-0-cijfers van OLV Brugge. Daarna moesten ze onmiddellijk weer aan de bak tegen het sterke Sint-Rembert Torhout. Het gebrek aan wisselspelers brak de moedige collegejongens zuur op, en uiteindelijk verloren ze met 3-7. Toch een heel mooie prestatie, en bij de 10 beste scholen uit West-Vlaanderen!

:: Op naar Guatemala

17 april 2017 - Op paasmaandag kwamen de leerlingen en leerkrachten die in juli voor drie weken naar Guatemala trekken samen om hun reis voor te bereiden. Jonathan van de reisorganisatie Karavaan kwam een workshop geven rond 'duurzaam reizen'. De enthousiaste jongeren bekeken voor het eerst het volledig reisprogramma en zetten daarna de krijtlijnen uit voor de actie die ze plannen op vrijdag 12 mei: Guatanight of 24 uren Guatemala op school. Het is de bedoeling sponsorgeld in te zamelen dat ze ter plaatse willen schenken aan pater Eric Gruloos en de 'clinica' waar hij actief is. Klik hier voor een aantal sfeerbeelden.

:: De 51e Italiëreis in beelden

10 april 2017 - Idem voor de tiendaagse Italiëreis van de zesdes (donderdag 30 maart tot en met zaterdag 8 april) als voor Parijs hieronder. We kunnen de onvergetelijke reis en de schitterende sfeer opnieuw beleven in maar liefst vier fotoreportages: reeks 1 (foto's van leerkracht Luc Joye) / reeks 2 (foto's van leerkracht Wim Danneels) / reeks 3 (foto's van leerlinge Céline Serpieters) / reeks 4 (foto's van leerkracht Ester Buyse).

:: Geniet van de Parijsfoto's

10 april 2017 - Veel commentaar hoeven we aan de vierdaagse Parijsreis van de vijfdes (donderdag 30 maart tot en met zondag 2 april) niet te besteden, want de prachtige foto's zeggen zo veel meer dan woorden. Klik, kijk en geniet: reeks 1 (foto's van leerkrachten Corinne Clauw en Koen Degrande) / reeks 2 (foto's van leerlinge Lisa Thieren).

:: Bedrijfsbezoek aan Korim

10 april 2017 - Op donderdag 30 en vrijdag 31 maart was er voor de thuisblijvers van vijf en zes een heel mooi programma in elkaar geknutseld. Op donderdag gingen ze op ontdekkingstocht in Oostende, op vrijdag stonden een bedrijfsbezoek aan meubelfabriek Korim, een quiz en sportactiviteiten op het menu. De foto's komen van het bezoek aan Korim, waar de heer Dupulthys en zijn team de jongeren uiterst gastvrij ontvingen en een heel leerrijke rondleiding aanboden.

:: Ook niet-wetenschappers keuren landschap

28 maart 2017 - Een dag na hun collega's uit de wetenschappelijke richtingen trokken ook de zesdes uit de niet-wetenschappelijke richtingen eropuit voor aardrijkskunde. De IJzermonding in Nieuwpoort, de Vlaamse poldergrond, de Rode Berg en Cap Blanc Nez kennen nu ook voor hen geen geheimen meer. Klik hier voor een fotoreportage van deze zonovergoten excursie.

:: Excursie aardrijkskunde voor wetenschappers

28 maart 2017 - Op maandag 27 maart nam aardrijkskundeleerkracht Ivan Vandasteele de wetenschapsrichtingen uit het zesde jaar op sleeptouw voor de traditionele landschapsexcursie. Het werd zoals steeds een heel leerrijke uitstap, met een bodemonderzoek en zijsprongetjes naar de Kemmelberg en zelfs naar Cap Blanc Nez. Klik hier voor een fotoreportage.

:: Excursie 6 Economie-wiskunde naar Roubaix en Lille

28 maart 2017 - Terwijl de andere zesdejaars in de weer waren voor aardrijkskunde of Frans deden de 3 leerlingen van 6 Economie-wiskunde op maandag 27 maart een 'privé-excursie' naar Roubaix en Lille. In Roubaix gingen ze eerst even kort langs bij L'Usine, een oud fabriekscomplex dat nu tot een outlet omgevormd is. Daarna ging het richting Villa Cavrois, een knap architecturaal staaltje uit de eerste helft van de vorige eeux. In Lille stonden een mooie stadswandeling en een bezoek aan het Palais des Beaux-Arts op het programma.

:: Oud-leerlingen in de kijker

28 maart 2017 - Op 26 januari promoveerde oud-leerling Joost Steverlynck (6 We-Wi A 2007) in Leuven tot doctor in de Wetenschappen na een diepgaand het onderzoek naar de bouwwijze van allerhande polymeren kunststoffen. Op de oud-leerlingenpagina vindt u een klein verslagje van de hand van eredirecteur Ignaas Pecceu.
Op donderdag 30 maart ontvangt oud-leerling en vaste klant Jan Rabaey (6 La-Wi 1973), professor aan de prestigieuze universiteit van Berkeley (Californië), aan de Universiteit Antwerpen een eredoctoraat in de Ingenieurswetenschappen. In het begin van de jaren '90 legde Jan met zijn ‘infopad’ de basis van de latere iPads en tabletcomputers. Vandaag doet hij onderzoek naar het human intranet, waarbij het menselijk lichaam wordt verbonden met sensoren en toestellen, die dan communiceren met het brein van de mens.

:: Zesdes bezoeken gerechtsgebouw

24 maart 2017 - In het kader van de lessen geschiedenis sprongen de zesdes vanmiddag even binnen bij de buren in het gerechtsgebouw. Ze werden er uiterst gastvrij onthaald en kregen er tekst en uitleg van de onderzoeksrechter, de jeugdrechter en een advocaat, die hen door het gebouw loodste. Het bezoek werd afgesloten met twee schijnprocessen, een rond een verkeersovertreding en een tegen een valsemunter, waarbij een leerkracht en een leerling als beklaagden fungeerden. Het werd een uiterst leerrijk bezoek! Klik hier voor een fotoreportage.

:: Io parlo Italiano!

24 maart 2017 - De 51e Italiëreis - van donderdag 30 maart tot en met zaterdag 8 april - komt eraan! 72 zesdejaars en 7 leerkrachten kijken nu al verlangend uit naar de eerste gelato op Italiaanse bodem. Vandaag kregen ze van mevrouw Birgit Janssens een initiatieles Italiaans, en ze zullen dat ijsje dus alvast kunnen bestellen! En daarnaast bezoeken ze 10 dagen lang alle hoogtepunten in Milaan, Cinque Terre, Pisa, Firenze, Siena, Rome, Tivoli, Spoleto, Assisi, Ferrara en Venetië. Het loont dus zeker de moeite om er eens je Italiaans voor boven te halen!

:: Knap zilver voor Arthur De Bruyne in Vlaamse STEM Olympiade

19 maart 2017 - Op zaterdag 18 maart nam Arthur De Bruyne uit 1 KSA in Gent deel aan de grote finale van de Vlaamse STEM Olympiade. Arthur kon er zijn STEM-talenten volop inzetten en werd meer dan terecht bekroond met zilver. Een dikke proficiat!

:: Prachtige prestaties in voordrachtwedstrijd Davidsfonds

19 maart 2017 - Op 14 maart vond de jubileumeditie van de voordrachtwedstrijd van het Davidsfonds plaats. Die werd vlotjes en stijlvol gepresenteerd door Silke Bossant en Kato Vandekerckhove. Er namen 5 leerlingen van onze school deel en één voor één zetten ze een uitstekende prestatie neer. De absolute winnaar van de avond was Rumer Degroote met het voordragen van een alternatief Bijbelverhaal. Op vlak van expressie is hij een echt natuurtalent. Hij werd niet alleen eerste in de groep van het middelbaar, hij kreeg ook de prijs van de culturele raad en werd eveneens beloond met de stadprijs van Veurne als algemeen laureaat. Tess Vandekerckhove en Arend Segaert werden respectievelijk tweede en derde. Ook Estelle Delanote en Lara Steen waren verdienstelijke deelnemers.

:: Tobben tijdens Kangoeroewedstrijd

19 maart 2017 - Waar de tweede en derde graad hun Vlaamse Wiskunde Olympiade al een tijdje achter de rug hebben, was het op donderdag 16 maart voor de leerlingen van de eerste graad tijd om zich over 24 uitdagende wiskundepuzzels en hersenbrekers te buigen. Dit ter gelegenheid van de Kangoeroewedstrijd, die wil aantonen dat wiskunde best leuk is. Nu afwachten of bepaalde leerlingen in deze Vlaamse wedstrijd in de prijzen vallen. Klik hier voor enkele foto's van de noeste denkers.

:: Oud-leerling Sander Loones verwent zesdes

14 maart 2017 - Tijdens hun excursie van donderdag 9 maart naar Brussel koos de helft van de zesdes voor een rondleiding in het Europees Parlement door oud-leerling en europarlementariër Sander Loones. Iets wat de leerlingen zich absoluut niet beklaagd hebben. Sander loodste hen naar alle hoekjes van het imposante gebouwencomplex, gunde hen een zitje in het halfrond en trakteerde hen zelfs op een lekkere lunch. Hij beantwoordde ook tal van kritische en minder kritische vragen van de jeugd. Wij willen Sander ook langs deze weg nog eens hartelijk danken voor de uiterst interessante rondleiding en gastvrije ontvangst. Zie ook bij de foto's van de excursie.

:: Halve finale Vlaamse Wiskunde Olympiade

14 maart 2017 - Een ideaal artikeltje op deze pi-dag: op woensdag 8 maart namen 9 leerlingen van de tweede en derde graad in de Kulak deel aan de halve finale van de Vlaamse Wiskunde Olympiade. De vraagstukken en hersenbrekers waren vanzelfsprekend nog een stukje ingewikkelder dan in de voorronde, maar toch duimen we dat één van onze vrouwen of mannen de finale kan halen!

 

:: Veel volk voor sober maal

12 maart 2017 - Op vrijdag 10 maart vond het jaarlijkse sober maal ten voordele van Broederlijk Delen plaats. Meer dan 300 leerlingen kwamen proeven van de broodjes met soep, tot grote tevredenheid van de organisatoren, een tof samenwerkingsverband tussen de leerlingenraad van de derde graad en en de pastorale wekgroep. Klik hier voor een fotoreportage.

:: Met de volledige school op excursie!

12 maart 2017 - Op donderdag 9 maart bleef de school helemaal leeg. Alle jaren trokken er immers op uit. Wij kregen een aantal fotoreeksen binnen.

Eerstes: de Palingbeek in Zillebeke

Als onderdeel van de lessen aardrijkskunde en natuurwetenschappen trokken de eerstejaars naar het natuurdomein de Palingbeek in Zillebeke.  Het onderdeel aardrijkskunde zat vol toepassingen op de leerstof die in de loop van het jaar aan bod komt. In groepjes voerden de leerlingen 6 opdrachten uit over volgende thema's: waardering, reliëf en hoogte, water, bodem, oriëntatie, kaart en legende. Als afsluiter werd de overgang gemaakt van orthofoto naar topografische kaart. In het onderdeel natuurwetenschappen werd een vergelijkende biotoopstudie tussen bos en open veld gemaakt. Beide onderdelen zaten vol uitdagingen waarbij de eindtermen en het groepsgebeuren centraal stonden. Klik hier voor een fotoreportage.

Tweedes: Brugge en Zeebrugge

Ook de tweedes bleven in de eigen provincie.  Een gids loodste hen met de bus door de toch wel indrukwekkende haven van Zeebrugge. In Brugge zelf moesten de leerlingen in kleine groepjes op stap en een aantal opdrachten oplossen. Klik hier voor een fotoreportage.

Derdes: Gent

De derdes zorgden voor een nog iets nadrukkelijkere West-Vlaamse aanwezigheid in Gent. Ze deden er een stadswandeling en gingen ook in het STAM langs, waar ze het Gent uit de middeleeuwen leerden kennen. Klik hier voor een fotoreportage.

 

Vierdes: Gent

Net als de derdes kozen ook de vierdes voor Gent als bestemming, met onder andere een mooie stadswandeling en een bezoek aan een moskee. Klik hier voor enkele foto's.

 

Vijfdes: Gent en Breendonk

Ook de vijfdes hielden even halt in Gent voor een mooi museumbezoek, waarna het richting Breendonk ging voor een heel confronterende gidsbeurt. Klik hier voor een fotoreportage.

Zesdes: Brussel

De laatstejaars ten slotte verkenden de hoofdstad via een wandeling door de Europese wijk en een bezoek aan het parlementarium en het Europees Parlement, waar ze uiterst gastvrij onthaald werden door oud-leerling en europarlementariër Sander Loones (NVA). Na de middag ging het richting federaal parlement, waar een geanimeerd gesprek met Kristof Calvo (Groen) op het programma stond. Na een verkenning van het centrum woonden ze ten slotte nog de voorstelling Between violet and green (muziektheater) bij. Klik hier voor een fotoreportage. 

:: Schitterende minivoetbalprestaties

12 maart 2017 - Op woensdag 8 maart kwamen drie collegeteams in actie in de SVS-minivoetbalcompetities. De cadetten meisjes (tweede graad) en miniemen jongens (eerste graad) waren al aan de halve finales toe en vooral de meisjes deden dit schitterend. Ze wonnen hun superspannende reeks na een 2-2 gelijkspel en winst met strafschoppen tegen sportschool VHSK Brugge en een 2-1 zege tegen Atheneum Kortrijk en zijn meteen geplaatst voor de provinciale finale tegen Don Boscocollege Kortrijk. De jongens moesten nipt het onderspit delven tegen Atheneum Pegasus Oostende (3-1) en Sint-Franciscus Xaverius Brugge (3-2) en eindigden in schoonheid met 4-4 en een strafschopzege tegen Sint-Lodewijkscollege Brugge.
De jongens van de tweede graad ten slotte wonnen in de eigen zaal hun beide wedstrijden in de eerste ronde met 5-3 en wisten zich op die manier te plaatsen voor de halve finale. Klik hier voor een foto van deze drie ploegen.

:: Boeiende Europese avond

12 maart 2017 - Op dinsdag 7 maart organiseerden geschiedenisleerkracht Liesbeth Waerenburgh en enkele enthousiaste helpende leerlingen een Europese avond voor alle zesdejaars en belangstellende ouders. Professor Peter Bursens kwam eerst een algemene en boeiende inleiding geven over de niet steeds zo evidente werking van de Europese Unie. Daarna modereerde hij een debat tussen europarlementariërs Sander Loones (NVA, oud-leerling van college Veurne) en Bart Staes (Groen), waarbij het publiek vanzelfsprekend ook vragen mocht stellen. Klik hier voor een fotoreportage van deze mooie avond.

:: Op naar de derde graad

12 maart 2017 - Op maandag 6 maart maakten de vierdes en hun ouders hun opwachting in het medialokaal voor de infoavond over de derde graad. Alle richtingen, ook die uit Annuntiata en VTI Veurne, werden toegelicht, en daarna was er bij een drankje nog mogelijkheid tot contact met de leerkrachten. Klik hier voor een fotoreportage van deze druk bijgewoonde infoavond.

:: Vrijdag 10 maart: vierde Collegebal

6 maart 2017 - Op vrijdag 10 maart is Furnevent de locatie voor de vierde editie van het Collegebal. Net zoals vorig jaar wordt dit georganiseerd in samenwerking van de ouderraad en een enthousiaste groep leerlingen uit de derde graad. Zij kijken alleszins uit naar een spetterende editie van het Collegebal, en hopen ook heel veel oud-leerlingen te mogen verwelkomen! Alle info is te vinden op de Facebookpagina van het evenement.

:: Eerste STEAM-project van tweede jaar afgerond met toonmoment

6 maart 2017 - In de twee weken voor de krokusvakantie werden de tweedes in een echt STEAM-bad ondergedompeld. Ze konden gedurende een aantal lesuren in klasoverstijgende groepjes werken aan een uitdagende opdracht, zoals een app voor pannenkoekenbak, een stoel of zetel uit karton of een racewagen. Op vrijdag 24 februari vond een toonmoment plaats. In het derde trimester herhaalt de werkgroep STEAM (Science - Technology - Engineering - Art - Mathematics) het project nog eens voor de eerstejaars!

:: Eerstes met meters en peters naar de bowling

6 maart 2017 - Op woensdag 22 februari spoorden de eerstes met hun klassenleraressen en hun meters en peters uit het vijfde jaar naar de bowling in Adinkerke. Zoals steeds werd het een heel gezellige namiddag, die ook vele mooie foto's opleverde.

 

:: Er zit muziek in de vijfdes!

26 februari 2017 - In april gaan alle vijfdes een muziekvoorstelling bekijken in het concertgebouw in Brugge. Op maandagmiddag 20 februari voorzag het Concertgebouw in Brugge een voorbereiding op dat concert. Vooraf kon iedereen een keuze maken tussen drie workshops. Het muziekstuk van de Amerikaanse componist Copland, Appalachian Spring, stond telkens centraal. Telkens werd er gefocust op de emotie, de instrumenten en hun bouw of het verhaal achter het muziekstuk. De drie workshops werden gegeven door professionele medewerkers van het Concertgebouw. Klik hier voor een fotoreportage.

:: Nog zwemmers

26 februari 2017 - Op woensdag 22 februari waren onze zwemmers ook in Veurne actief, ter gelegenheid van de jaarlijkse estafette van de kern Westkust. We waren er op post met een ploeg in elke graad voor intensieve en spannende estafettes. Klik hier voor de drie groepsfoto's.
Ondertussen hebben we nu ook een foto van onze drie medaillewinnaars (Falke, Joeri en Jolien) op de Vlaamse kampioenschappen te pakken. Je vindt hem in de fotoreportage.

:: Tweede fotoreeks van de 100 dagen

26 februari 2017 - Van collega Ludo Note kregen we nu ook een mooie tweede fotoreeks van de 100 dagen van het zesde jaar op vrijdag 17 februari binnen. Klik hier voor deze sfeerbeelden.

:: Volle actie tijdens STEAM-project tweede jaar

22 februari 2017 - Sinds enkele jaren heeft het letterwoord STE(A)M ook het middelbaar onderwijs besmet. Het staat voor Science - Technology - Engineering - Art - Mathematics en moet leerlingen warm maken voor STE(A)M-richtingen in het hoger onderwijs en de veelheid aan jobs die vanuit dergelijke richtingen beoefend kunnen worden. Het tweede jaar is al sinds 13 februari volop bezig met een STEAM-project. De leerlingen konden uit drie opdrachten kiezen: racen met zelfgebouwde autootjes, een stoel en tafel uit karton ontwerpen of een app voor een pannenkoekenbak ontwikkelen. In de uitvoering van die opdracht leren ze met behulp van wiskunde, wetenschappen, technologie en ICT abstract en probleemoplossend denken, observeren en analyseren. Ook een verfijnde en creatieve afwerking is belangrijk, vandaar de toevoeging van de Art-component. Ze moeten intensief samenwerken om tot een oplossing te komen, en de begeleidende leerkrachten van de werkgroep STE(A)M coachen hen doorheen de opdracht.
Op vrijdag 24 februari volgt een toonmoment, maar wij hebben al een heel mooie fotoreportage van 'the making of'.

:: Drie Vlaamse zwemmedailles!

22 februari 2017 - Vanmiddag namen vijf collegeleerlingen deel aan de Vlaamse SVS-zwemkampioenschappen in Brugge. Ze deden het werkelijk schitterend en kwamen met drie medailles naar huis: zilver voor Joeri Veryser in de 50m vrije slag eerste graad, brons voor Falke Duprez in de 50m vrije slag niet-aangeslotenen tweede graad en brons voor Jolien Veryser in de 50m rugslag tweede graad. Ook voor Clara Cloet en Olaf Scheirlynck waren heel mooie ereplaatsen weggelegd. Bravo aan deze sportievelingen. Klik hier voor een fotoreportage.

:: Help ze niet naar de tuuut!

21 februari 2017 - Gehoorschade bij jongeren is een steeds frequenter voorkomend probleem. De werkgroep gezondheidsbeleid van de school heeft dit jaar dan ook een heuse sensibiliseringscampagne op poten gezet. Op Smartschool prijken al enkele weken affiches en slogans onder het motto 'help ze niet naar de tuuut'. Van de week dan kregen alle leerlingen van de tweede graad een spreekbeurt over gehoor en gehoorschade, gebracht door oud-leerlingen en experts Alien Vandaele, Renate Maes en Brecht Hostens. Op het einde kregen alle leerlingen ook een paar oordopjes. Klik hier voor een aantal foto's.

:: Op naar de tweede graad

21 februari 2017 - De leerlingen van het tweede jaar moeten volgend schooljaar een nieuwe studierichting kiezen en de school begeleidt hen daar vanzelfsprekend bij. Op maandag 20 februari vond een druk bijgewoonde infoavond plaats voor de leerlingen en hun ouders. Alle richtingen in de tweede graad passeerden er de revue, en ook zusterscholen Annuntiata en VTI Veurne waren er op post om hun richtingen te presenteren, om de jeugd zo een breed en volledig aanbod te geven. Na het officiële gedeelte was er bij een drankje tijd voor contact met de leerkrachten. Kik hier voor een fotoreportage van deze geslaagde avond.

:: Creativiteit troef in les Nederlands eerstes

21 februari 2017 - In de lessen Nederlands krijgen de eerstes kansen te over om creatief uit de hoek te komen. Zo maakten ze een spel (memory of kwartet) rond een gelezen jeugdboek. Ze mochten dit meteen uittesten in de les. Daarnaast gaven ze per twee ook een presentatie over een toeristische attractie. De vaardigheden komen dus op allerlei manieren aan bod in deze heel boeiende lessen. Klik hier voor een fotoreportage over boekenopdrachten en hier voor de toeristische presentaties.

:: Kamping Kitsch verovert college

19 februari 2017 - Op vrijdag 17 februari werd de collegespeelplaats gedomineerd door nogal marginaal uitgedoste zesdejaars, een aantal tentjes en een heus springkasteel. Voor hun 100 dagen kozen de laatstjaars dit keer immers het thema Kamping Kitsch. Het werd een leuke dag, met naast de traditionele verkleedpartij ook een lekker ontbijt, een gezellige quiz, een feestmaal en een bowlingnamiddag. Klik hier voor een eerste fotoreportage.

:: Sociaal ideetje voor wie +16 is: word lid van Young Zonta

19 februari 2017 - Op zaterdag 11 maart vind in Buda-fabriek Kortrijk de kick-off van Young Zonta plaats. Zonta is een internationale serviceclub die nu ook een jongerenafdeling wil oprichten. Alle info is te vinden op de Facebookpagina van Young Zonta.

:: Minivoetballers eerste graad naar West-Vlaamse halve finale

15 februari 2017- Nadat de meisjes van de tweede graad dit eerder al deden, wisten nu ook de minivoetbaljongens van de eerste graad zich te plaatsen voor de halve finale van de provinciale SVS-competitie. Ze deden dit door vanmiddag overtuigend hun reeks in de eigen sporthal te winnen. KTA Koekelare moest er met 5-0 aan geloven, tegen de voornaamste concurrent KTA Gistel werd het na een heel spannende match 5-4 en tegen KTA Torhout pakten onze jongens uit met een heel mooie 8-1-zege. Verdiend naar de halve finales dus! Bravo aan Gilles, Lowi, Niels, Vic, Thor en Nigel.

:: Vrijdag 24 februari: Comedy Night van minionderneming MJOY

9 februari 2017 - De jonge ondernemers van MJOY uit 6 Economie - Moderne Talen en 6 Economie - Wiskunde zitten helemaal niet stil. Ze hebben nog maar net de verkoop van de truien voor de 100 dagen achter de rug of hun volgende activieit komt er al aan. En het wordt lachen geblazen! Op vrijdag 24 februari organiseert MJOY immers een heuse Comedy Night in De Zonnebloem.  Ze verwelkomen het duo Thomas Smith en Jeron Dewulf. Het tweetal maakt deel uit van de komische bende van ‘Foute Vrienden’. Als voorprogramma komt Christophe Stienlet. Een niet te missen avond vol humor van de bovenste plank, ideaal om de krokusvakantie mee in te zetten! Alle inlichtingen via de Facebookpagina van MJOY.

:: Indooratleten in uitstekende doen

9 februari 2017 - Op woensdag 1 (eerste graad) en 8 (tweede en derde graad) namen een aantal enthousiaste collegianen deel aan de SVS-indooratletiekmeeting in de Topsporthal in Gent. Eva, Hanne, Flore, Ruben, Pieter, Mo en Rendel waren op post voor de eerste graad en deden het uitstekend, met als hoogtepunten een zege van Rendel Vermeulen (foto rechts) in zijn reeks van de 60 meter en de reekszege van Mo Clarys in de 200 meter. Voor de tweede en derde graad kwamen Nel, Femke, Beatrijs, Eva, Tine en Kevin in actie. Zij mochten niet alleen op de foto met topatleet Thomas Van Der Plaetsen (foto links), maar leverden ook prima prestaties, met als uitschieters zilver voor Eva Beyen op de 800 meter en brons voor Tine Vandenbussche op de 1500 meter, naast een mooie reekszege van Kevin Vandewoude in de 1500 meter. Klik hier voor een fotoreportage. Op onze Facebookpagina vindt u ook nog een verslagje van de eerste graad, door Eva en Hanne.

:: Sportnieuws

8 februari 2017 - Onze schoolsporters zwierven vanmiddag weer alle kanten uit. Over de indooratleten in Gent volgt een afzonderlijk verslagje, hier hebben we het over de volleybalmeisjes van de tweede graad en de minivoetbaljongens van de derde graad. De meisjes speelden in Koekelare voor de eerste ronde van de Kardinaalsbeker. Ondanks heel dapper verweer gingen ze twee keer onderuit en zijn ze dus uitgeschakeld. De minivoetballers waren hetzelfde lot beschoren, na een nochtans heel verdienstelijk tornooi waarin ze tweede op vier eindigden, na een 0-0 in de derby tegen College Diksmuide, 1-3 tegen reekswinnaar VTI Roeselare en een ruime 7-1-zege tegen Broederschool Roeselare.
Volleybalster Amber Vangerven uit 3 Wet. B doet ook mee aan de selecties voor de internationale schoolsportspelen in juli in Italië. Wij duimen voor haar!

:: Enthousiaste leerlingen verkopen Damiaanstiftjes

5 februari 2017 - Wegens Neo waren onze stiftjesverkopers een weekje later aan de slag dan het 'officiële' Damiaanweekend, maar in de warenhuizen in de buurt hebben ze het alleszins geweten. Talrijke enthousiaste leerlingen en leerkrachten hielpen met de jaarlijkse stiftenverkoop ten voordele van Damiaanactie, en toonden daarmee nog eens dat het college ook een school met een hart is. Wij feliciteren deze jonge mensen met hun belangeloze inzet voor het goede doel! Klik hier voor een aantal sfeerbeelden.

:: Hier zijn ze: de Neo-foto's

31 januari 2017 - Wat al eind vorig schooljaar begon als een schuchter idee van een kerngroep van 17 enthousiaste leerlingen is vorig weekend uitgedraaid tot een spectaculaire dubbele opvoering van 'Neo', een murder mystery dinner van hoge kwaliteit. 110 leerlingen namen deel, als acteur, acrobaat, muzikant, zanger, danser, ober, afwasser, fotograaf,..., ondersteund door een leerkrachtenteam maar vooral gedragen door de onvermoeibare Neo-kern. ... Ze toverden de Zonnebloem om tot een gezellig restaurant met catwalk, slager Roggeman zorgde voor een heerlijke maaltijd, en meteen kon de zoektocht naar de moordenaar beginnen in een zwierige show vol afwisseling. And the rest is history... Kernleden Céline en Amandine en collega Annelies Cremery vonden zowaar ook nog tijd om honderden foto's te nemen: repetitie woensdag / repetitie woensdag reeks 2 / repetitie donderdag reeks 1 / repetitie donderdag reeks 2 / opvoeringen vrijdag en zaterdag reeks 1 / opvoering vrijdag reeks 2 / opvoering zaterdag reeks 2.

:: Op weg naar het hoger onderwijs

30 januari 2017 - De zesdes trokken op donderdag 26 januari naar Kortrijk voor een bezoek aan de SID-in, de studie-informatiedagen waar alle Vlaamse hogescholen en universiteiten op post zijn en de nodige uitleg verschaffen bij de haast oneindige waaier aan studierichtingen. Het werd alleszins een heel leerrijk en interessant bezoek voor onze laatstejaars, die langzaam maar zeker hun studiekeuze aan het maken zijn. Klik hier voor enkele foto's.

:: Eerstes creatief met poëzie

30 januari 2017 - Ter gelegenheid van Gedichtendag op donderdag 26 januari pakten de leraressen Nederlands uit het eerste jaar met tal van originele opdrachten rond gedichten uit. Dit jaar was het thema 'humor'. In 1AVc en 1KSa schreven de leerlingen een emoji-gedicht. De les begon met uitzoeken van een leuke emoji, een moeilijke keuze want er bestaan er ondertussen al heel veel. Dan mochten de leerlingen hun schrijftalent aanspreken om er een passend gedicht bij neer te pennen. Bij het overtekenen van de emoji konden de leerlingen ook hun artistieke kwaliteiten bovenhalen. Ten slotte mocht elke klas een winnend emoji-gedicht uitkiezen. In 1 KSb dan gingen de leerlingen met klankpoëzie aan de slag, wat ook heel mooie en speelse creaties opleverde. Klik hier voor een aantal sfeerbeelden.

:: Eerste graad onderuit in finale

30 januari 2017 - De minivoetbaljongens van de eerste graad waren op woensdag 25 januari als laatsten aan de beurt voor het tornooi van de kern Westkust. In de voorronde in de eigen sporthal wonnen onze jongens vlot hun drie wedstrijden zodat ze mochten verhuizen naar het VTI om daar de finale te spelen tegen het KTA van De Panne. De collegejongens liepen tot 3-1 uit en de tornooizege leek binnen, maar KTA De Panne kwam ijzersterk terug en won uiteindelijk met 3-5, na een spannende wedstrijd.

 

:: In de ban van Neo

28 januari 2017 - Neo is zalig! De sprankelende voorstelling van gisterenavond roerde alle toeschouwers, die dan nog eens genoten van een heerlijke maaltijd ook. Vanavond geven we er nog eens een lap op, met 110 dolenthousiaste leerlingen en een groot team medewerkers. In de loop van volgende week volgen vele foto's!

:: Vrijdag 27 en zaterdag 28 januari: Neo, een culinair moordspektakel!

17 januari 2017 - Crea is niet meer, opvolger Neo is springlevend. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari tovert een enthousiaste kerngroep van 16 leerlingen de Zonnebloem om tot een heus restaurant waar een spannend moorddiner plaatsvindt. Dansers, acrobaten, muzikanten en een heerlijk driegangenmenu proberen de aandacht wel al te leiden, maar toch kan en moet het publiek mee op zoek naar de dader, die zich misschien wel heel dichtbij bevindt... Kaarten voor dit spektakel kosten 15 euro voor +12-jarigen (aperitief, driegangenmenu en spektakel inbegrepen) en 12 euro voor -12-jarigen en kunnen besteld worden via secretariaat1@cove.be, zolang de voorraad strekt. Aanvang zowel op vrijdag 27 als op zaterdag 28 januari om 19 uur! 

:: Veel volk voor eerste ronde Vlaamse Wiskunde Olympiade

18 januari 2017 - Zowat 150 leerlingen uit de tweede en derde graad verruilden vandaag hun vrije woensdagnamiddag voor een rondje denksport in de voorronde van de Vlaamse Wiskunde Olympiade. Na een paar relatief gemakkelijke opwarmingsvragen volgde de ene breinbreker het andere onmogelijk lijkende vraagstuk op, maar onze jeugd fietste hier gezwind doorheen. Afwachten nu maar welke bollebozen naar de tweede ronde mogen! Klik hier voor een aantal beelden van deze uiterst geconcentreerde jongeren.

:: Jongens tweede graad redden het nipt niet

18 januari 2017 - De jongens van de tweede graad leken vanmiddag na een vliegende start recht op weg naar de finale in het minivoetbaltornooi van de kern Westkust. Ze versloegen Middenschool Nieuwpoort en Annuntiata  Veurne immers met respectievelijk 10-1 en 11-1. In de laatste match van de voorronde lieten ze zich echter verrassen door een sterk KTA De Panne, dat heel vlug tot 0-3 uitliep. Onze jongens probeerden nog terug te vechten, maar moesten uiteindelijk met 3-4 het onderspit delven. Toch een mooie prestatie, met vele doelpunten!

:: Eerstes meesters in lichaamstaal

16 januari 2017 - Vlak voor de examens van het eerste trimester konden de eerstes in de les Nederlands even de spanning opzijzetten. Ze konden zich uitleven in een les waarin mimiek, lichaamstaal en stemexpressie centraal stonden. Ze mochten zich eens extra boos maken of net superblij voelen. Herken jij de uitgebeelde emoties en situaties in de fotoreeks?

:: Schoolsporters zetten 2017 uitstekend in!

12 januari 2017 - Januari is traditioneel de minivoetbalmaand. Gisteren mochten al twee collegeploegen aan de slag. De jongens van de derde graad wonnen overtuigend het tornooi van de kern Weskust, met een doelpuntensaldo van 15-2 in vier wedstrijden en een knappe 4-1-zege in de finale tegen VTI Veurne. De meisjes van de tweede graad namen in Kortrijk deel aan de eerste ronde van de provinciale SVS-competitie en ze deden dit ook uitstekend. Na twee ruime zeges en één nederlaag eindigden ze immers tweede in hun reeks, wat hen een plaats in de halve finale oplevert. Bravo! Klik hier voor de goedgevulde woensdagsportkalender.

:: Warme laatste schooldag

24 december 2016 - De laatste schooldag van het eerste trimester paste gisteren helemaal in De Warmste Week. Op een stemmige kerstbezinning rond het jaarthema muziek gaf een onuitgegeven leerkrachtenkoor het beste van zichzelf met enkele wondermooie kerstliederen. En 's namiddags verkochten de leerlingen van het tweede jaar zelfgebakken pannenkoeken en warme chocolademelk voor het goede doel. De opbrengst van deze mooie actie gaat integraal naar Kloen (een vereniging van cliniclowns) en het Veurnse Sint-Vincentiusgenootschap. Klik hier voor een fotoreportage.

:: Succes in de examens

12 december 2016 - Op vrijdag 9 december begon de derde graad al met de examens, vandaag waren de vierdes aan de beurt, morgen de tweedes en derdes en woensdag de eerstes. We wensen hen allemaal heel veel succes en doorzettingsvermogen in deze periode waarin ze de vruchten kunnen plukken van het in de loop van het trimester geleverde werk. En daarna is het tijd voor een verdiende kerstvakantie!

:: Basketters stranden op één puntje van halve finale!

4 december 2016 - De basketjongens van de eerste graad speelden op woensdag 30 november de kwartfinale van de SVS-competitie tegen Pegasus Oostende. De Veurnse jongens leken lange tijd op weg naar een heuse stunt en leidden op één minuut van het einde nog met 39-36. Die laatste minuut was er echter te veel aan, en uiteindelijk haalde Oostende het met 39-40. Jammer, maar niets aan te doen, en een werkelijk prima prestatie van onze jongens!

 

:: Leerkrachten in de bloemetjes

27 november 2016 - Op het personeelsfeest van zaterdag 26 november in De Normandie werden vier leerkrachten in de bloemetjes gezet. Sportleerkracht Stefaan Devloo omwille van zijn pensioen na een heel lange collegecarrière en dan nog drie leerkrachten die al 25 jaar of iets meer in de school aan de slag zijn: Kristien Lintermans (godsdienst in eerste graad), Marijke Monstrey (Latijn in eerste en derde jaar) en Bea Vandewynckele (wiskunde in vijfde jaar). Vier heel toegewijde krachten allezins, die meer dan terecht eens voor de schijnwerpers mochten komen.

:: Eerstes maken boekencollage

27 november 2016 - Dit keer zijn alle eerstejaars na het lezen van een jeugdboek creatief aan de slag gegaan. Ze mochten een fotocollage  of een woordcollage maken. De resultaten zien er verbluffend uit. Vorige week mochten de leerlingen  in groepjes hun boek voorstellen op basis van de woorden of foto's op de collage. Dit was meteen ook het moment om aan zelfevaluatie te doen en kennis te maken met 'peerevaluation' (leerlingen die elkaar beoordelen). Klik hier voor een fotoreportage van deze boeiende en leerrijke activiteit uit de les Nederlands.

:: Provinciale medailles voor zwemmers

23 november 2016 - Tien zwemmers uit de eerste en tweede graad namen vanmiddag deel aan het provinciaal kampioenschap zwemmen in het nieuwe Olympiabad in Brugge. De meest spraakmakende prestatie kwam er van het kwartet Falke, Elien, Clara en Jolien. In de 4 X 50 meter klopten ze in een uiterst spannende rush naar goud de gerenommeerde sportscholen VILO Meulebeke en KTA Brugge. Naast dat goud in de 4 X 50 meter noteerden we ook nog individueel zilver voor Jolien Veryser (50 meter rugslag) en brons voor Falke Duprez (50 meter vrije slag). Ook onze andere zwemmers leverden stuk voor stuk prima prestaties. Zo werden Olaf, Mathijs, Jacub en Joeri derde in de 4 X 50 meter bij de tweede graad jongens. Klik hier voor een fotoreportage.

::  Zwart, wit, roet of eender wat, smaken deed het!

23 november 2016 - In het keuzevak psychologie & journalistiek van het vijfde jaar vond op vrijdag 18 november een groepsdiscussieplaats over de hetze rond zwarte pieten en roetpieten. Het werd een pittige discussie die toch overtuigend gewonnen werd door aanhangers van zwarte piet, ook al hebben de roetpieten ook sympathisanten. Wie gesproken had, moest in zijn mannetje bijten.  Zo kon hij even niets meer zeggen en ging het woord naar een medeleerling. De grootte van de mannetjes op het einde van de les maakte duidelijk wie veel, weinig of niet aan het woord was geweest. En witte, bruine of zwarte chocolade, het ging er vlotjes in!

:: Maak kennis met de schoolraad

23 november 2016 - Vier keer per jaar komt de schoolraad samen. De schoolraad bestaat uit telkens drie vertegenwoordigers van de leerlingen, de ouders, de leerkrachten en de socioculturele sector en daarnaast ook uit de directeur. Ze overleggen elk trimester over alle mogelijke onderwerpen die met de school te maken hebben en geven waar nodig advies. De leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde jaar hebben er een heel belangrijke inbreng, en briefen na elke vergadering hun eigen leerlingenraden. Op de vergadering van maandag 18 november namen we deze groepsfoto. Mevrouw Christine Hemeryck (socioculturele sector) ontbreekt.

:: Volle bak voor pizza-avond Italiëreis zesdes

20 november 2016 - Op vrijdagavond 18 november vulden ruim 650 smullers de sporthal voor de twaalfde editie van de pizza-avond van het zesde jaar ten voordele van de Italiëreis. Een bont gezelschap van leerlingen, oud-leerlingen, (groot)ouders, leerkrachten en sympathisanten genoot met volle teugen van de pizza's van Carillon, en ondertussen was het volop tijd voor verbroedering.

:: Vlaams veldloopzilver voor Eva!

17 november 2016 - Op woensdag 16 november croste Eva Beyen uit 5 La-We in Sint-Niklaas naar zilver op het Vlaams SVS-kampioenschap veldlopen. Een schitterende prestatie alleszins! Ook onze vier andere lopers mogen op een heel mooi kampioenschap terugblikken: Ruben Debaenst (eerste jaar) werd 13e, Mo Clarys (2e jaar) 6e, Rendel Vermeulen (2e jaar) 15e en Nel Bulcke (3e jaar) 14e. Heel wat looptalent dus. Klik hier voor enkele foto's.

:: Hier zijn ze: de Durbuyfoto's!

17 november 2016 - Vorige week beleefden onze vierdes opnieuw een zalige tijd in en rond La Petite Merveille in Durbuy. Ze genoten er met volle teugen van allerlei avontuurlijke sporten, die dan nog eens de groepsfeer bevorderen ook. Voldoende ingrediënten dus voor een onvergetelijke driedaagse. Klik hier voor de fotoreportage.

:: Massa medailles voor badmintonners

17 november 2016 - Op woensdag 16 november namen 9 collegianen deel aan het SVS-badmintontornooi van de kern Westkust in De Panne. Ze genoten met volle teugen van deze heel intensieve sport, en klopten er niet naast. Want maar liefst zeven van hen kwamen met een medaille naar huis! Bravo! Klik hier voor een fotoreportage.

:: Jeugdauteur Patrick Lagrou bezocht eerstes

17 november 2016 - In het eerste deel van het trimester hebben alle eerstejaars het boek 'Milans Groote Oorlog' gelezen en schreven ze een beoordeling over het boek. Daarna hebben de leerlingen in groep allerlei opdrachten uitgevoerd die bij de inhoud van het boek passen: oude foto's combineren met nieuwe, fragmenten combineren met plaatsnamen, inhoudsvragen beantwoorden in de vorm van een kruiswoordraadsel, ... Dit alles als uitstekende voorbereiding op het bezoek van auteur Patrick Lagrou himself, die op dinsdag 15 november een heel boeiende lezing gaf. Klik hier voor sfeerbeelden van de werksessies rond het boek en de lezing.

:: Oud-leerlinge Griet Depotter doctor in de Chemie

17 november 2016 - Met een proefschrift met een nauwelijks te begrijpen Engelse titel (Molecular nonlinear optics: advanced chromophore characterization of target-specific (supra)molecular designs) is oud-leerlinge Griet Depotter (Latijn - Wiskunde 2016) op 4 november aan de KU Leuven gepromoveerd tot doctor in de Wetenschappen: Chemie. Na het vervolledigen van de master Chemie aan de KULeuven startte zij het onderzoek naar niet-lineair optisch actieve materialen die toepassingen kunnen vinden in zowel de biomedische beeldvorming (meer specifiek het traceren van activiteit in neuronen), als de optische telecommunicatie (in mensentaal: sneller internet). Sinds september vorig jaar is zij coördinator van de Dienst Onderwijs en Ondersteuning van het Departement Chemie aan de KU Leuven. Haar team verzorgt de opleidingsonderdelen Chemie in de opleidingen van de faculteit Wetenschappen, in Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Bio-ingenieurswetenschappen. Wij wensen haar een dikke proficiat en een mooie academische carrière.
Voor een uitgebreider verslagje: zie onze rubriek oud-leerlingen.

:: Relationele dagen vijfdes in nieuw kleedje

16 november 2016 - Op woensdag 9 en donderdag 10 november vonden de relationele dagen in de Karmel te Brugge voor het vijfde jaar plaats. Dit jaar voor het eerst in een nieuwe formule. De eerste dag werd, zoals de voorbije jaren, geleid door chirojongeren (Jong & Van Zin). Op een speelse manier brengen ze allerlei onderwerpen ter sprake die te maken hebben met relaties en seksualiteit. De tweede dag kwamen enkele sprekers getuigen over één aspect van hetzelfde thema. Siska Vanpeteghem (weduwe van oud-leerling Mathias Morlion) had het over hoe je verdriet in een relatie kunt ombouwen tot een positieve kracht die je inspireert in het leven. Bruno Deboosere kwam op een vlotte, respectvolle en humoristische manier getuigen over zijn holebi zijn. Thomas Holvoet en Sabine Spenninck ten slotte filosofeerden over de duurzaamheid van een relatie. Klik hier voor een fotoreportage.

:: Eerstes verkennen bibliotheek

14 november 2016 - Zoals elk jaar brengen de klassen van het eerste jaar een bezoek aan de bibliotheek van Veurne. De leerlingen krijgen er uitleg over de indeling van de bibliotheek en over het efficiënt zoeken naar een fictioneel of non-fictioneel boek. Daarna voeren ze in groepjes zoekopdrachten uit  en zoeken ze ook info in de digitale catalogus. Klik hier voor een fotoreportage.

:: Provinciale topprestaties voor uitgeregende veldlopers

13 november 2016 - 9 dappere collegianen namen op woensdag 9 november deel aan het provinciaal SVS-veldloopkampioenschap in Roeselare. Ze trotseerden er wind en aanhoudende regen, wat hen alleszins niet van topprestaties hield. Mo Clarys haalde goud bij de meisjes van het tweede jaar (niet-aangeslotenen), Nel Bulcke zilver bij het derde jaar (niet-aangeslotenen) en Eva Beyen zilver bij het vijfde jaar (aangeslotenen). Ook alle andere collegianen liepen de ziel uit het lijf, wat hen heel mooie ereplaatsen opleverde. Klik hier voor enkele sfeerbeelden.

:: Geslaagde bezinning zesdes

10 november 2016 - Onze zesdes verhuisden voor twee dagen naar de J-Club in De Panne, waar ze onder leiding van een bezinningsbegeleider nadachten over zichzelf en hun toekomst. Dit leidde tot veel boeiende gesprekken en conversaties, afgewisseld met een aantal groepsvormende activiteiten of zelfs yoga- of meditatiesessies.

 

 

:: Bestemming hoger onderwijs

8 november 2016 - Op maandag 7 november luisterden de zesdes en hun ouders naar een boeiende lezing van Johan De Langhe (directeur van het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde aan de Vives) over het hoger onderwijs anno 2016. Hij maakte hen wegwijs in de wereld van studiepunten, leerkrediet, diplomacontracten, banaba's, manama's en nog veel meer. Dit is een van de vele initiatieven die de school neemt in het begeleiden van het studiekeuzeproces van de laatstejaars.

:: School in rouw

4 november 2016 - Vanmiddag overleed in het ziekenhuis te Veurne een 27-jarige man die gisteren betrokken raakte in een arbeidsongeval tijdens isoleringswerken aan de zolder van de D-vleugel van de school. De volledige schoolgemeenschap leeft intens mee met de diepbeproefde familie van het slachtoffer en met zijn trouwe werkmakkers van het bedrijf dat op onze school al enkele heel mooie renovatie- en moderniseringswerken uitgevoerd heeft. We willen dan ook langs deze weg ons medeleven uiten bij dit niet te vatten verlies.

:: Sporters schitteren in het buitenland

4 november 2016 - Tijdens de herfstvakantie namen enkele collegeleerlingen deel aan sporttornooien in het buitenland. En ze deden dit schitterend. Ine Pynebrouck uit 4 Wet. B en Roelien Pysson uit 4 Lat. B werden tweede in een internationale gymnastiekwedstrijd in Polen, waar Merel Neyrinck uit 4 Ec-Wi een bronzen plak pakte. Vier collegianen trokken naar het strand van Vieux-Boucau in Zuid-Frankrijk voor het Belgisch kampioenschap golfsurfen. Lars Duprez (2 MWA, foto links) haalde er de halve finale, Sam Barbé (2 MWB) en Lau Duprez (1 KSA, foto rechts) de kwartfinale en Emma Fransen (2 MWB) de tweede ronde. Stuk voor stuk prachtige prestaties, waarvoor proficiat! Met dank aan leerkracht-supporter Veroniek Engelbrecht voor de foto's.

:: De Verenigde Naties kennen geen geheimen meer voor zesdes

30 oktober 2016 - Op vrijdag 28 oktober kregen alle klassen van het zesde jaar het bezoek van oud-leerlinge Alina Sharipova (6 La-MT, 2011). Alina studeerde Internationaal Recht aan de universiteit in Tilburg (Nederland) en loopt momenteel in Brussel stage aan het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHCR). In die optiek gaf ze aan onze zesdes een heel boeiende lezing - in het Engels! - over de werking van de VN, de mensenrechtencommissie en de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen. Deze samenwerking tussen geschiedenis en Engels was voor de leerlingen alleszins een heel leerrijke ervaring, met dank aan Alina!

:: Maak kennis met de ouderraad

29 oktober 2016 - Het college heeft een heel bloeiende ouderraad, die op vele vlakken een handje toesteekt. De ouderraad vergadert een vijftal keer per schooljaar, denkt na en adviseert over het reilen en zeilen op school en organiseert daarnaast enkele activiteiten zoals santé@foyer en het collegebal, dit laatste in samenwerking met de leerlingenraad van de derde graad. De ouderraad is ook vertegenwoordigd in de schoolraad, helpt op de openschooldag en is vooral een uiterst gulle sponsor van onder andere didactisch materiaal. Klik hier om kennis te maken met deze enthousiaste oudergroep. Nieuwe leden zijn nog steeds welkom!

:: Basketjongens eerste graad nipt onderuit

26 oktober 2016 - De basketters van de eerste graad waren vanmiddag gastheer voor het college van Poperinge. Na een vrij goeie start kon Poperinge een voorsprong van meer dan 10 punten uitbouwen, maar in een ijzersterk laatste quarter kwamen de Veurnaren nog heel sterk terug, tot 35-39. Een nipte nederlaag dus, na een goeie prestatie van een heel jonge ploeg met twee tweede- en vijf eerstejaars. Dit belooft dus voor volgend jaar!

:: Massaal brieven schrijven voor Amnesty

23 oktober 2016 - Naar goeie gewoonte deed de school mee aan de Schrijf-ze-Vrijdag van Amnesty International. Bestemmelingen van de brieven zijn dit keer de gsm-producenten. Eerstdaags ontvangen ze van duizenden jongeren de vraag of er in hun batterijen kobalt zit dat vaak door kinderen in uiterst gevaarlijke en ongezonde omstandigheden bewerkt wordt. Hopen maar dat de gsm-producenten oor hebben naar deze oproep!

:: In uniform naar school

23 oktober 2016 - Op vrijdag 21 oktober zakten de meeste leden van de jeugdbewegingen uniform af naar school, ter gelegenheid van de jaarlijkse Dag van de Jeugdbeweging. Wij verzamelden een aantal van hen voor de traditionele groepsfoto, met de diverse jeugdbewegingen broederlijk naast elkaar!

 

 

:: Vrijdag 18 november: pizza's smullen voor Italiëreis!

20 oktober 2016 - Op vrijdag 18 november is het tijd voor de traditionele pizza-avond van het zesde jaar, ten voordele van de 51e Italiëreis. Klik hier voor alle inlichtingen!

:: MJoy in twee minuten

20 oktober 2016 - Op woensdag 19  oktober woonden vier leerlingen van minionderneming Mjoy van 6 Ec-MT en 6 Ec-Wi in Brugge Kick-off bij, een event waar alle Noord-West-Vlaamse miniondernemingen zichzelf voorstelden. Elke mini deed dat in twee minuten.  Liesbeth deed uit de doeken vanwaar de naam Mjoy komt en welke activiteiten in de pijplijn zitten. Blijkt dat Mjoy van de 40 aanwezige ondernemingen de enige is die evenementen organiseert, alle andere gaan voor de verkoop van traditionele en minder traditionele producten. Het filmpje met de uiteenzetting van Liesbeth is te bekijken via de Facebookpagina van het college.

:: Vijfdes verbroederen met anderstaligen

18 oktober 2016 - In het kader van het keuzevak journalistiek en psychologie woonden de leerlingen van het vijfde jaar op maandagavond 17 oktober een les Nederlands voor anderstaligen bij in Cervo-Go De Panne. Ze hielden er een heel boeiend debat met de allochtonen, over tal van onderwerpen zoals jongeren, zorg voor ouderen, 'typisch Belgisch', vrije tijd,... Waarna de interculturele avond afgesloten werd met lekkere proevertjes! Klik hier voor enkele foto's.

:: De 'cel' staat voor je klaar!

18 oktober 2016 - Vragen rond studeren of even iets minder goed in je vel? In het college kun je steeds terecht bij de mensen van de 'cel' leerlingenbegeleiding. Al enkele jaren is die opgesplitst in leer- en leefbegeleiding. De leerbegeleiding helpt je met planning, schema's, studeertips, de leefbegeleiding biedt een luisterend oor bij socio-emotionele problemen en verwijst indien nodig door naar professionele hulpverlening.

 

:: Minionderneming Mjoy officieel van start

14 oktober 2016 - Op vrijdag 14 oktober hield minionderneming Mjoy van 6 Economie - Moderne talen en 6 Economie - wiskunde de eerste algemene vergadering. Algemeen directeur Dobbe Stekelorum mocht heel wat aandeelhouders verwelkomen, en samen met de directeurs van de diverse departementen stelde hij de visie en de toekomstplannen van de onderneming voor. Met een skiavond in Komen, een comedyavond en een obstakelloop staan alleszins heel wat boeiende en gevarieerde evenementen op het programma. Wij willen de jonge ondernemers heel veel succes wensen!

:: Zaalsporters uitgeschakeld

14 oktober 2016 - Op woensdag 5 oktober kwamen de volleybalmeisjes van de tweede graad en de basketjongens van de derde graad in actie in de eerste ronde van de SVS-competitie. Beide teams verweerden zich uitstekend, maar zijn toch uitgeschakeld. In Assebroek wonnen en verloren de volleybalsters een wedstrijd met een piepjonge ploeg, wat hen op de tweede plaats deed belanden. De basketters leidden na drie quarters nipt bij Sint-Andreas-Oostende, maar in de laatste periode moesten ze toch nog het onderspit delven. Twee keer uitgeschakeld dus, maar toch prima prestaties tegen stuk voor stuk grotere scholen.

:: Maak kennis met de reizende computerklas

12 oktober 2016 - De vijf computerklassen allemaal volgeboekt? Geen probleem. De leerkracht kan door het hele college op stap met 20 Chromebooks en 5 tablets om zo ICT in alle klassen en bij alle leerlingen binnen te brengen. Hier een beeld van 5 We-Wi B tijdens een les Nederlands over gericht informatie opzoeken via Google. Een uiterst motiverende werkvorm alleszins, waarbij iedereen op eigen tempo door de oefeningen kan 'fietsen'.

:: Bravo aan alle veldlopers!

28 september 2016 - Met zowat 140 veldlopers waren we vanmiddag op post op de jaarlijkse SVS-scholenveldloop, dit keer voor het eerst in het Vaubanpark in Veurne, in een prima organisatie van de sportdienst. Iedereen zette letterlijk zijn beste beentjes voor, en daarom ook een dikke proficiat aan alle collegelopers, zowel zij die het podium haalden als zij die dat niet deden. De college-t-shirts fleurden in elk geval het Vaubanpark op.  Klik hier voor een eerste fotoreeks, en hier voor een tweede, en hier voor de derde, door leerlinge Amandine Blanckaert.

:: Geniet van een massa foto's van het sportfeest!

24 september 2016 - Op donderdag 22 september vond een grandioze eerste editie van het sportfeest plaats. Het schoolfeest en de sportdag fusioneerden voor de gelegenheid. Trekkers Goedele Vanneste en Pieter Bartholomeus van de leerlingenraad van de derde graad namen  het volledige collegepeloton op sleeptouw naar The Outsider in Nieuwpoort (eerstes, derdes en vijfdes) en Westende (tweedes, vierdes en zesdes), voor een dag vol sportplezier en teambuilding. Vele leerkrachten sportten mee, anderen zorgden voor honderden prachtige foto's, die we in vier reeksen onderverdeeld hebben: reeks 1, reeks 2, reeks 3 en reeks 4.

:: Nipt nederlaag voor jongens eerste graad

24 september 2016 - Op woensdag 21 september namen ook de jongens van de eerste graad het op tegen Immaculata. De collegejongens waren zowat de hele wedstrijd op achtervolgen aangewezen. Ze kwamen een paar keer heel dicht bij een gelijkspel, maar incasseerden dan telkens weer een doelpunt en verloren uiteindelijk met 5-6. Dit na een heel mooie en faire wedstrijd.

 

:: Derbyzege voor jongens derde graad

14 september 2016 - De jongens van de derde graad speelden vanmiddag de traditionele derby tegen Immaculata. De wedstrijd ging heel lang helemaal gelijk op en leek op 3-3 te zullen eindigen. In de slotfase wisten 'onze jongens' echter nog twee keer de weg naar doel te vinden, zodat ze met 5-3 wonnen. Bravo!

 

:: Leerlingenraad tweede graad uit de startblokken

13 september 2016 - Op maandag 12 september blies de leerlingenraad van de tweede graad voor het eerst dit schooljaar verzamelen, en het enthousiasme en de opkomst waren alvast heel groot, tot grote tevredenheid van begeleidende leerkrachten Annelies Cremery en Wim Deheegher. Zij staan het jonge volkje bij in de sturing van de raad en de organisatie van vele 'tov'-e activiteiten. Klik hier voor een grotere foto van deze leuke bende!

 

:: Primeur op school: keuzevakken in het Engels

11 september 2016 - Op vrijdag 9 september kregen een aantal zesdes voor het eerst in de collegegeschiedenis hun keuzevak in het Engels. Iets wat zeker een verrijking zal zijn in de voorbereiding op het hoger onderwijs. De leerlingen van keuzevakken wetenschappen 1 (bereidt voor op richtingen met relatief weinig wetenschappen) (foto links), wetenschappen 2 (bereidt voor op sterke wetenschappelijke richtingen in het hoger onderwijs) en current affairs (actualiteit, foto rechts) zullen op die manier een schooljaar lang een Engels taalbad krijgen!

:: Massaal op post op Laat mie moar lopen

11 september 2016 - Op vrijdag 9 september namen ruim 50 collegianen deel aan Laat mie moar lopen, de tweede editie van de Veurnse stratenloop. Een groot succes dus opnieuw, en de collegejeugd liep dan nog eens uitstekend ook. Kevin Vandewoude (zesde jaar) werd winnaar bij de mannen (5 km), Eva Beyen (vijfde jaar) zegevierde bij de -16-jarigen op de 10 km. Daarnaast waren er ook nog medailles voor Bram Oreel, Jasper Dendooven, Hanne Deruyter en Rendel Vermeulen. Ook alle anderen, onder wie maar liefst 10 leerkrachten, zetten hun beste beentjes voor en genoten met volle teugen van deze stratenloop! Klik hier voor een eerste fotoreportage en hier voor een tweede.

:: Alle ouders welkom op Santé @ foyer!

8 september 2016 - Eens kennismaken met andere 'collegeouders' zonder leerlingen of leerkrachten in de buurt? Het kan perfect op de tweede editie van Santé @ foyer, een organisatie van de ouderraad van de school. Dit op vrijdag 30 september vanaf 19.30 uur in de foyer van Furnevent. Alle ouders ontvangen nog een uitnodiging met alle nodige inlichtingen. Inschrijven kan via dit formulier.

 

:: Eerstes veilig met meters en peters naar zee

8 september 2016 - Op 2 september kregen de eerstes na de openingsviering hun tweede deel van de onthaaltweedaagse. De politiemannen van de zone Spoorkin leerden hen hoe ze met de fiets op veilige manier de belangrijkste Veurnse kruispunten kunnen oversteken. In de namiddag ging het dan met de fiets en in het gezelschap van de meters en peters van het vijfde jaar naar zee. De sfeer was daar alleszins opperbest, zoals blijkt uit een aantal prachtige foto's!

:: Sportraad uit de startblokken

8 september 2016 - Volgende week beginnen we met de middagsport op school en de organisatie daarvan ligt zoals steeds in de enthousiaste handen van de leerlingen van de sportraad, die vandaag voor het eerst samenkwamen. Ze willen iedereen aan het bewegen krijgen en hebben daarvoor enkele heel leuke ideeën.
Ook op woensdagnamiddag doen we opnieuw aan talrijke sportactiviteiten mee. Klik hier voor de voorlopige sportkalender.

:: Hier zijn de klasfoto's

7 september 2016 - Traditioneel namen we op 1 september ook de klasfoto's. Klik hier voor alle collegeklassen klein en groot anno 2016.

:: Er zit muziek in het schooljaar

7 september 2016 - En of de leerlingen dit jaar akkoord kunnen gaan met het jaarthema van de pastorale wekgroep? Na de tenten - met enkele heel sfeervolle vieringen - van vorig jaar heeft die enthousiasmerende groep nu immers voor muziek gekozen. De openingsviering draaide dan ook helemaal rond muziek en de zoektocht naar verschillende akkoorden. En priester Jos beloofde voor de toekomstige vieringen ook nog livemuziek. Dat belooft dus!

:: Foto's van de onthaaldag van de derdes en vijfdes

7 september 2016 - Niet alleen de eerstes, maar ook de derdes en vijfdes genoten traditioneel een speciale ontvangst. Dit omdat ze volledig nieuwe klasgroepen vormen, en voor de vijfdes ook nog eens om de vele instromers uit Nieuwpoort te verwelkomen. Die vijfdejaars gingen op 1 september aan het kokkerellen en genoten dan onder de stralende zon van een heerlijke picknick. De derdes kregen op vrijdag 2 september de mensen van Zinderin(g) op bezoek, die hen op allerhande teambuildingsactiviteiten verrasten. Klik hier voor foto's van de vijfdes, en hier voor de derdes.

:: Eerstes met stijl ontvangen

1 september 2016 - We mochten op een stralende 1 september bijna 500 leerlingen verwelkomen, onder wie 94 kersverse eerstejaars, die een hele dag door de school op sleeptouw genomen werden door de vijf klassenleraressen. Morgen krijgen ze nog een onthaaldag, met een verkenning van de belangrijkste Veurnse kruispunten onder begeleiding van de mensen van politiezone Spoorkin. In de namiddag nemen de meters en peters uit het vijfde jaar onze eerstes mee naar het strand. Klik hier voor een aantal sfeerbeelden van de eerste schooldag.

:: Wij doen mee met 'Laat mie moar lopen'

1 september 2016 - Net zoals vorig jaar doen we met leerlingen, leerkrachten en ouders mee aan de Veurnse stratenloop 'Laat mie moar lopen'. Je kunt kiezen tussen 5 en 10 kilometer. De inschrijvingen voor leerlingen gebeuren op maandag 5 en dinsdag 6 september tijdens de middagpauze. We hopen op vrijdagavond 9 september opnieuw talrijke college-t-shirts in het Veurnse stadsbeeld te ontwaren! 

:: Op zoek naar oude nieuwtjes?

Schooljaar 2015-2016
Schooljaar 2014-2015
Schooljaar 2013-2014
Schooljaar 2012-2013
Schooljaar 2011-2012
Schooljaar 2010-2011
Schooljaar 2009-2010
Schooljaar 2008-2009
Schooljaar 2007-2008
a
r