Je bent hier: HomeBlogIets meer › Chembil verbindt college met Maya's

Chembil verbindt college met Maya's

Al ooit van een chembil gehoord? Vermoedelijk niet. En ook via Google word je niet veel wijzer, want je vindt er haast alleen maar personen met de naam Chembil. En toch weten alle collegianen sinds de bezinning van het schoolfeest wat een chembil is en betekent.

De pastorale wekgroep en het team dat vorige zomer naar Guatemala reisde, nodigde voor de bezinning immers Eric Gruloos uit, de missionaris die in Guatemala de uiterst bevlogen gastheer van de collegianen was. Eric wijdde ons in in de Mayaspiritualiteit, en de chembil is daar een heel belangrijk symbool van. 

Bij de opbouw van een chembil brengen de Maya's allerlei vruchten van de aarde mee. Verder doet 'een cembil' mensen denken aan de vier windrichtingen: noord- zuid- oost- west. Elk van de streken heeft voor de Maya's een bijzondere betekenis. Het geheel wordt zichtbaar door 'de chembil' per kwart met gekleurde vruchten op te bouwen.

Ook alle collegianen brachten dit keer een kleurrijke vrucht van moeder aarde mee. Bij de opening gaf pater Eric de nodige uitleg rond de chembil. Met teksten, liederen, gebeden en getuigenissen stonden we daarna stil bij de vier windstreken, waarna de chembil telkens met de betreffende kleur aangevuld werd. Tegen het einde van de bezinning was de chembil afgewerkt. Een heel mooi teken van verbondenheid met elkaar en met de natuur alleszins! Waarna Eric Gruloos met een daverend applaus uitgewuifd werd, terug richting 'zijn' indianen in Guatemala.

Klik hier voor een fotoreportage van deze heel sfeervolle bezinning. 

Chembil verbindt college met Maya's