Je bent hier: HomeBlogOud-collegianen › 'Collegevlucht' op gedenkplaat in Martragny

'Collegevlucht' op gedenkplaat in Martragny

Op paasmaandag 2 april werd in de kathedraal van het Franse Bayeux een gedenkplaat ingezegend die aan het kasteel van Martragny te bezichtigen zal zijn. Een project dat uitgaat van de colleges en stadsbesturen van Poperinge en Veurne, dus ook van onze school.

Van de heer Renaat Devos, leerkracht van het Sint-Janscollege Poperinge en PR-verantwoordelijke van de Koninklijke Sint-Stanislasspeelschaar (Poperinge), ontvingen we verduidelijking via onderstaande tekst, die we integraal publiceren:

Van zaterdag 31 maart tot en met donderdag 5 april was de Koninklijke Sint-Stanislasspeelschaar op concertreis naar Normandië. De concertreizen van de Speelschaar zijn een tweejaarlijkse traditie. Tijdens de eerste week van de paasvakantie trekken de muzikanten voor zes dagen naar het buitenland en verzorgen er enkele wandel- en podiumoptredens.

Deze 27ste concertreis was een heel bijzondere editie. Met een verblijf op het kasteel van Martragny werd de collegevlucht van 100 jaar geleden herdacht.

Van 3 september 1918 tot 13 april 1919 verbleven ruim honderd leerlingen uit de colleges van Poperinge en Veurne samen met hun priesterleerkrachten en principaals op het kasteel van Martragny, op de vlucht voor het oorlogsgeweld van de Eerste Wereldoorlog in eigen streek. Met deze concertreis werd de vlucht als het ware overgedaan. Alle 61 deelnemers verbleven symbolisch op het kasteel en in de bijgebouwen. Op Pasen werd geconcerteerd in de paasmis van de kathedraal van Bayeux voor ruim 700 aanwezigen. Tijdens deze viering werd een bronzen gedenkplaat gezegend door monseigneur Boulanger, bisschop van Bayeux en Lisieux. Op Paasmaandag werd deze gedenkplaat officieel overhandigd aan de huidige kasteelheer Médéric de Chassey tijdens een herinneringsconcert op het  kasteel (zie foto onderaan). Deze gedenkplaat staat ondertussen ingeschreven als kunstwerk op de lijst van Belgisch onroerend erfgoed en zal eerstdaags bevestigd worden aan de kasteelmuren van het Château de Martragny. De gedenkplaat kwam er op initiatief van de Speelschaar en werd overhandigd in naam van Stad Poperinge, Stad Veurne, College Poperinge en College Veurne als participanten in dit herdenkingsproject. Op de laatste dag van de concertreis kregen de muzikanten hoogst uitzonderlijk toegang tot het bouwvallige Petit Séminaire in het naburige Villiers-le-Sec waar priesterleerkracht Médard Lambrecht, als legeraalmoezenier bij het Belgisch militair hospitaal dat daar was ondergebracht, tweewekelijks “Het Poperinghenaartje” schreef als contactblaadje met de thuisstreek.

Voor de jonge muzikanten was deze concertreis in ieder geval een intense ervaring! Er valt hierover uiteraard nog veel meer te vertellen.  Maar…

Het ligt in onze bedoeling om dit vluchtverhaal zo volledig mogelijk te reconstrueren en het daarna te bewaren voor de toekomst. Het is een stukje collegegeschiedenis dat bijna verloren was gegaan! In maart 2019 willen we er uiteindelijk een vertelconcert mee brengen in Poperinge, Veurne en wellicht ook Martragny!

Om zoveel mogelijk informatie terug te vinden, contacteerden we vóór de concertreis de Franse pers. Drie kranten (Ouest France, La Renaissance en Le Bessin libre) besteedden er ondertussen al verschillende artikels aan, wat resulteerde in enkele nieuwe getuigenissen en elementen voor ons verhaal. Graag hadden wij nu langs Vlaamse zijde hetzelfde bereikt.

We willen ons dus uiteindelijk graag nog wat verder documenteren over dit vluchtverhaal. Mochten er afstammelingen of aanverwanten van de toenmalige collegeleerlingen dit lezen en hier nog wat meer kunnen over vertellen of ons daarover wat brieven, dagboekjes of foto’s kunnen laten zien, dan zou ons dat mooi vooruit kunnen helpen in onze research. Aarzel zeker niet om ons te contacteren via renaatdevos@gmail.com.

Bron tekst en foto's: Renaat Devos, waarvoor dank!

'Collegevlucht' op gedenkplaat in Martragny