Je bent hier: HomeBlogIn memoriam › In memoriam Frans Terrie

In memoriam Frans Terrie

Op 30 januari - op 'zijn' dag, want Gedichtendag - is oud-priester-leerkracht Frans Terrie op 81-jarige leeftijd overleden. Frans werd in 1938 geboren in Kortrijk en in 1963 tot priester gewijd, waarna hij onmiddellijk voor twee jaar leerkracht werd aan het Klein-Seminarie in Bukavu (Congo). Daarna keerde hij naar België terug en na een kort verblijf in het college van Nieuwpoort (1965-1966) was hij van 1966 tot 1993 priester-leerkracht in ons college. 

Frans gaf onder andere godsdienst en Nederlands. Hij was bezeten door de literaire microbe, en vooral poëzie deed zijn hart sneller slaan, met Guido Gezelle als zijn absolute nummer één! Hij was vele jaren actief in het literaire gebeuren in Beauvoorde, en het was voor hem dan ook een zegen toen hij vanaf 1989 ook priester werd in Izenberge, Bulskamp/Beauvoorde (vanaf 1995) en later ook in de federatie Veurne (vanaf 1998). 

In zijn collegetijd woonde Frans net als de andere priesters in op school, en je kon voor alles en nog wat op hem rekenen. Zo was hij vele jaren verantwoordelijk voor de aankoop en verspreiding van de schoolboeken, iets wat hij uiterst nauwgezet en met pen en papier deed. Hij trok ook mee met het vierde jaar naar Durbuy en genoot daar van de natuur. Maar het liefst dook hij in de boeken, met een sigaartje in de mond. Alle vierdes die van Frans Terrie Nederlands kregen, zijn de gele poëziebundel ongetwijfeld nog niet vergeten.

Frans was een warme en joviale man, die het liefst op de achtergrond bleef en in stilte kon genieten van het jeugdige enthousiasme om hem heen. Wij wensen de familie van Frans innige deelneming.

In memoriam Frans Terrie