Je bent hier: HomeBlogOud-collegianen › Oud-leerling Jan Rabaey meester in (digitale) chips

Oud-leerling Jan Rabaey meester in (digitale) chips

Op maandag 22 april gaf oud-leerling Jan Rabaey voor de derde graad een boeiende lezing met als titel 'Chips, hoe digitale technologie de wereld verandert', meteen ook de titel van zijn nieuwe boek.

Veurnaar Jan Rabaey studeerde in 1973 af in de Latijn-Wiskunde en doctoreerde daarna in de Toegepaste Wetenschappen aan de KU Leuven, waarna hij een postdoc deed aan de befaamde universiteit Berkeley (Californië), midden in Silicon Valley.

Van 1985 tot 1987 werkte Jan bij Imec in Leuven, maar daarna verhuisde hij definitief naar Berkeley, waar hij sinds 2020 emeritus professor is en dat combineert met consultancy bij Imec.

Jan Rabaey is uitgegroeid tot een wereldautoriteit op vlak van computerchips en lanceerde met zijn team onder andere Infopad, een voorloper van de iPad. Tijdens zijn lezing schetste Jan op bevattelijke wijze de geschiedenis van de digitale technolgie, en de ontwikkeling van microchips, transistors en sensoren.

Hij wierp ook een blik op de mogelijke nabije toepassingen van de steeds verder evoluerende digitale technologie, onder andere op vlak van geneeskunde. Er was ook aandacht voor de mogelijke gevaren indien de technologie in handen komt van mensen met slechte bedoelingen.

Jan Rabaey benadrukte ten slotte dat studenten enthousiasme, nieuwsgierigheid, kennis en durf nodig hebben om grootse dingen te realiseren. Iets waarvan deze hardwerkende West-Vlaming, die ondertussen Amerikaans staatsburger geworden is, duidelijk een levend voorbeeld is.

 

Oud-leerling Jan Rabaey meester in (digitale) chips