Je bent hier: HomeBlogLessen › Samen STEAM

Samen STEAM

Van dinsdag 16 tot en met vrijdag 19 januari konden de 15 enthousiaste leerlingen van 4 Wetenschappen B proeven van het STEAM-project ‘Van Mercator tot Google Earth’. Het letterwoord STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Art en Mathematics.

Dit STEAM-project is een internationaal project, georganiseerd door onze Veurnse collega’s van het VTI dat goede contacten onderhoudt met leerkrachten uit Zweden, Portugal, Griekenland, Slovenië en Italië. Een groep van 16 buitenlandse leerkrachten verbleef een week in onze ‘warme’ Westhoek om les te geven aan een klas van Annuntiata, VTI en College Veurne en College Nieuwpoort.

Na een korte introductie over het doel van dit project startten onze wetenschappers op dinsdagvoormiddag met een theoretisch gedeelte over diverse meetmethodes om een locatie op aarde te kunnen bepalen. Extra dimensie hierbij was het Engels als voertaal gedurende de ganse week. De 'steam' kwam dus bij momenten bijna letterlijk uit hun oren…

Dinsdagnamiddag kwam een iets praktischer gedeelte aan bod waarbij ze een eigen app ontwikkelden die ze later op de week nog nodig zouden hebben. Woensdag werden ze ingelijfd in het gebruik van de Jacobsstaf, de theodoliet en het kwadrant waarmee ze bij wijze van oefening de exacte hoogte probeerden te bepalen van onder andere het C-blok.

Donderdag combineerden ze in groepjes hun zelfgemaakte app met hun verworven meetvaardigheden. Elk groepje trok de stad in en ging er op basis van specifieke gegeven coördinaten op zoek naar drie andere monumenten of gebouwen. Hiervan dienden foto’s gemaakt te worden, hoogtes gemeten, historische achtergrond geschetst en een 360° fotoreeks gemaakt. Tot slot moest al deze informatie geïntegreerd worden in een zelfgecreëerde Google Earth wandeling.

Op de slotdag volgde de ultieme presentatie (in het Engels!) voor medeleerlingen van College Nieuwpoort, Annuniata Veurne, VTI Veurne en alle buitenlandse en binnenlandse collega’s. Een zenuwslopende taak die onze leerlingen schitterend hebben afgewerkt.

Klik hier voor een aantal sfeerbeelden van deze heel leerrijke week!

Samen STEAM